Home | Pomsky adopteren… hoe werkt zo’n adoptie precies?

Pomsky adopteren… hoe werkt zo’n adoptie precies?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Steeds vaker zien we in de hondenwereld ‘designerhonden’. Deze trend, uit Amerika overgewaaid maar inmiddels ook populair in West-Europa, heeft ook de Pomsky tot leven geroepen. Je raadt het misschien al, maar deze viervoeter is een kruising tussen een Siberische Husky en een Pomeriaan. Lijkt het jou wat om deze mix als huisdier te nemen, waarom denk je er dan niet eens over na om zo’n hond te adopteren uit het asiel. In dit artikel vertellen we je daar alles over.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Kort over het uiterlijk  

Als jij eraan zit te denken om een Pomsky te nemen, dan heb je vast weleens een afbeelding van dit dier gezien. Is het je ook opgevallen dat het dier eigenlijk gewoon lijkt op een mini-Husky. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Pomeriaan ver weg familie is van Noord-Aziatische honden zoals de Akita en de Husky. Het is dus niet alleen een logische combinatie, maar ook een kruising waarbij veel kenmerken overeenkomen.  

Kort over het innerlijk  

Qua innerlijk heb je wel een hond met een karakter. En dat is niet altijd even positief. De Husky is bijvoorbeeld een viervoeter die toch echt wel een strakke opvoeding nodig heeft en hetzelfde geldt in mindere mate voor de Pomeriaan. Bij die laatstgenoemde is het vooral het blaffen en keffen dat sommige baasjes tot krankzinnigheid kan wekken. Het is goed als je een beetje ervaring hebt met honden voordat je deze viervoeter neemt.  

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De reden voor afscheid  

Zoals je nu wel begrijpt, zijn er genoeg redenen te bedenken waarom mensen afscheid willen nemen met een Pomeriaan x Husky en hem naar het asiel brengen. Soms wordt het dier vals, blaft en keft hij als een malle en is er geen orde in het karakter van het dier te krijgen. Andere keren verandert het leven van het baasje zo (door een scheiding, verhuizing of overlijden) dat de viervoeter weg moet.  

Een hond uit het asiel redden  

Als er geen mensen zijn zoals jij, die besluiten om een viervoeter uit het asiel te redden, dan zou een Pomsky er gewoon heel zijn leven zitten. En geloof ons, hoewel er genoeg andere honden zijn, een leven in een asielkennel is nu niet het leven wat een kruising als deze voor ogen had en al helemaal niet waar hij voor werd gefokt in de eerste plaats. Voor we het daarover hebben, willen we eerst wat meer over de kruising vertellen. 

Dit is hoe de Pomeriaan x Husky is ontstaan – een korte kennismaking 

Het is nog niet zo lang geleden dat niemand ooit nog van de Pomsky had gehoord. Het is dankzij de Amerikaanse fokkers dat er überhaupt zo’n dier bestaat. Laten we eens in de historie van deze kruising duiken en kennismaken met de Pomeriaan x Husky.  

Gooi alle tradities maar overboord  

De jaren zestig van de vorige eeuw waren een decennium waarin alle tradities overboord moesten worden gegooid. Het is dan ook deze tijd dat het fenomeen ‘designerhond’ ter wereld kwam. Creaties als de Maltipoo, de Jack Chi en de Labradoodle werden door enthousiaste fokkers gecreëerd. Men kon het zo gek niet bedenken of het kon in die tijd. Rond het jaar 2010 ontstond ook de Pomsky.   

De Pomsky geïntroduceerd in Nederland  

Als het gaat om tradities – ook in de hondenwereld – dan waren de Amerikanen altijd al een stuk progressiever dan de conservatieve Europeanen. Het creëren van designerhonden wordt echter ook op ons continent steeds populairder en het idee van het kruisen van een Pomeriaan met een Husky sloeg meteen aan. In 2010 ontstond het idee pas in de VS, in 2011 ook in ons land. De hond is zo populair in Nederland dat je 800 euro moet neerleggen om op de wachtlijst te komen.  

Het fokken van de Pomsky is knap lastig  

Dit alles wil overigens niet zeggen dat het makkelijk is om een grote Husky met een piepklein Dwergkeeshondje te kruisen. Probeer maar eens een Pomeriaanse reu een Huskyteef te laten dekken. Of probeer maar eens Huskyzaad in zo’n arme Pomeriaanse teef te laten groeien. Dat is desastreus. De enige werkbare en veilige oplossing voor deze problemen is het kunstmatig insemineren van een Huskyteef.   

Wat je moet weten over de ‘F’  

Misschien heb je weleens de termen F2 of F1 gehoord in de wereld van kruisingen en designerhonden. Het is de manier om het aantal generaties aan te duiden. Een F1 is een directe kruising van een Pomeriaan met een Husky en een F2 is een combinatie van twee F1’s. Dan heb je ook nog een F1b – een kruising van een F1 met een Husky of Pomeriaan. Nederlandse Pomskyfokkers fokken alleen de F1, omdat deze het meeste lijkt op een Pomskyhond.  

Alle voor- en nadelen van het adopteren van een Pomsky viervoeter  

Goed, je weet nu wie de Pomsky is en waar het dier is ontstaan. Nu kunnen we het hebben over de vraag of het een goed idee is om dit dier te adopteren. Veel mensen kijken naar deze mogelijkheid, simpelweg omdat de aankoop van een pup best wel duur is en er lange wachtrijen voor zijn. Laten we er eens naar kijken. 

Het redden van een hond uit het asiel  

Het is natuurlijk een hele nobele actie, het halen van een viervoeter uit het asiel of reageren op een advertentie waar mensen het dier wegdoen omdat ze er niet meer voor kunnen zorgen. Het is niet goed voor een Pomeriaan x Husky om de laatste jaren van zijn leven in een klein kenneltje in een asiel te creperen. Het is dus een hele goed verlangen om een Pomsky te redden uit de nood.  

Je weet echter het gedrag niet  

Zoals we kort al vertelden, is de Pomsky niet de meest makkelijke viervoeter in de omgang. De kans is groot dat mensen het dier wegdeden omdat het dier wat lastig werd of bijvoorbeeld veel ging keffen. Dat kan zeker het geval zijn als het dier te weinig beweging heeft en vaak lang alleen thuis is. Je moet dus wel rekening houden met de mogelijkheid dat je het dier moet heropvoeden. Dat is geen probleem als je ervaring hebt, maar lastig als de viervoeter je eerste hond is.  

Weinig ervaring met kinderen  

Zeker als je in huis kinderen hebt en de Pomsky die jij adopteert geen ervaring heeft met kinderen, dan is dat een beetje riskant. We raden je aan om hier extreem voorzichtig mee om te gaan. Een Pomeriaan x Husky kan soms weg zijn gedaan omdat er een bijtincident is geweest, bijvoorbeeld. Je wilt natuurlijk niet dat zoiets met jouw kinderen zal overkomen.  

Dit moet je weten voordat je een Pomsky wil gaan adopteren  

Elke viervoeter in het asiel heeft wel een rugzakje. Het is aan jou de taak om het dier aan jou te laten wennen en om het dier her op te voeden. Hier zijn nog een aantal dingen die je moet weten als je besluit een Pomeriaan x Husky uit het asiel te halen.  

Het zal best wat geld gaan kosten  

Een van de redenen waarom mensen besluiten om een hond te adopteren uit het asiel, is vanwege het feit dat ze weinig geld hebben. Het is geen slechte reden, maar als je een viervoeter uit het asiel haalt, betekent dat niet dat je er geen geld aan uit zal moeten geven. Integendeel, het kan soms zelfs wat duurder worden. We zullen dat eens uitleggen.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Het dier is misschien ziek  

Veel dieren in het asiel hebben problemen met hun gezondheid en zijn al wat ouder. Ze moeten dus per direct een bezoek hebben aan de dierenarts en jij zult daarvoor op moeten draaien. Als het gaat om een operatie, dan kan dat al snel heel wat honderden euro’s gaan kosten. En verzekeren lukt vaak op die leeftijd niet meer.  

Het dier moet worden opgevoed  

Waar je ook rekening mee moet houden is de heropvoeding. Niet iedereen heeft de tijd of de energie om een hond op te voeden. Daarnaast komt het soms voor dat mensen besluiten dat een hondentraining de oplossing is voor het gedrag van een Pomsky. In dat geval moet je ook hier de kosten voor dekken. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de trimsalon die ook best wat geld kan kosten. 

Een Pomsky uit het asiel adopteren, goed idee?  

De Pomeriaan x Husky is een hele mooie hond, maar helaas is hij wel erg duur om aan te schaffen en zijn er lange wachtrijen. Dit zijn allemaal redenen om te kijken of er niet een dergelijke viervoeter voor minder geld en zonder te wachten in het asiel zit. In dit artikel hebben we je alle voor- en nadelen vertelt over het adopteren van een adoptiehond. Je moet nu zelf de keuze maken. Ben je klaar voor de (her)opvoeding van de viervoeter?  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

De Pomsky is een prachtig dier, een vrij recent geïntroduceerde viervoeter gekruist uit een rasechte Husky uit Siberië en een lieve Pomeriaan. Omdat de eerstgenoemde toch een vrij grote hond is en de laatstgenoemde toch eigenlijk wel heel klein, is het een...

Pomsky fokker: vind de beste fokkerij

Pomsky fokker: vind de beste fokkerij

In de categorie ‘designerhonden’ is er nu ook de Pomsky. Je raadt het al – een kruising tussen de prachtige Husky en de schattige Pomeriaan. Het kan soms lastig zijn om een dergelijke hondenmix op een verantwoorde manier te laten fokken. Dat is dan ook waarom...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

BEKIJK HET POMSKY HANDBOEK

POMSKY HANDBOEK

100+ pagina's vol info en tips;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!