Home | Pomsky bruin: een heerlijke hond

Pomsky bruin: een heerlijke hond

⏱ Leestijd: 5 minuten

Misschien ben je de Pomeriaan weleens tegengekomen met zijn zachte dons en zijn kleine postuur. En waarschijnlijk ken je ook de sleetrekker Husky wel. Maar het is niet waarschijnlijk dat je de Pomsky weleens tegen bent gekomen. Het is de mix tussen deze twee rassen. In dit artikel willen we je kennis laten maken met die viervoeter en we focussen ons vooral op de kleuren van de mix. Is de Pomsky in het bruin wat voor jou? Ontdek deze heerlijke hond.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Kort over dit heerlijke dier  

De kruising tussen de Pomeriaan (in Nederland ook wel Dwergkees genoemd) en de Siberische sleetrekker, is werkelijk waar een prachtige viervoeter. We raden je aan om gewoon eens te kijken naar de foto’s van deze viervoeter. Ze zijn niet alleen qua uiterlijk schoon, maar ook intelligent en aanhankelijk. Veel fans van dit ras kunnen het ook wel waarderen dat het dier een pittig karakter heeft. Zorg wel dat je wat ervaring hebt voordat je deze viervoeter neemt.  

De Pomsky komt in deze kleuren  

Omdat we het hebben over een rassenmix en geen rashond, zijn er geen standaarden geformuleerd voor dit ras. Toch is het wel mogelijk om een aantal kleuren te noemen die vaak voorkomen in dit ras. We kunnen deze kleuren identificeren: wit, zwart, grijs (zilverkleurig tot blauwachtig) en bruin (van oranjebruin tot donkerbruin). Naast deze kleuren is er ook het enorm populaire merle-patroon dat deze kleuren op een prachtige gemarmerde manier mixt.  

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een niet te voorspellen rassenmix  

Het is erg lastig om een voorspelling te maken over een nestje. Twee witte honden hoeven niet eens ook pups van die kleur te werpen. Het kan best zijn dat er een recessief gen wakker wordt in één of meerdere of zelfs alle pups. Dat is het interessante van een rassenmix – er kan van alles gebeuren. Fokkers kunnen daarom nooit helemaal honderd procent beloven dat er een bepaalde kleur aan zit te komen.  

Kijken naar de bruine Pomsky  

In dit artikel gaan we ons vooral verdiepen in de bruine Pomsky. Wat zijn een aantal plus- en minpunten van deze kleur? Wat zijn dingen die je moet weten als je een viervoeter van deze kleur in huis haalt? En hoe moet je ervoor zorgen? Voordat we ons daarop gaan focussen, is het echter goed om wat meer te weten te komen over deze prachtige viervoeter.  

Kort kennis maken met de Pomsky – hoe fokt men met deze mix  

Omdat de Pomsky nog maar een heel recentelijk ontstane hond is, is het helemaal niet gek als je er nog weinig van gehoord hebt. Dat is dan ook de reden waarom we hier kort wat meer vertellen over het ontstaan van dit dier.  

Een populaire designerhond  

Al sinds de jaren zestig en zeventig is het in Amerika populair om rashonden met elkaar te combineren. Hoe origineler, hoe beter, luidde het motto. Het moest ook steeds gekker. Vandaar dat in 2010 de eerste Pomsky ter wereld kwam, een hond die eigenlijk fysiek gesproken helemaal niet kan ontstaan. Het dier kwam in 2011 naar Nederland toe en het dier werd zo populair dat er inmiddels ellenlange wachtrijen zijn voor zo’n pup.  

De moeite met fokken van de mix  

Het grootste probleem dat fokkers hebben overwonnen, is het feit dat het dier natuurlijk gesproken nooit ter wereld had kunnen komen. Een Pomeriaan zwanger laten worden door een Husky overleeft het dier niet en andersom is het ook fysiek gezien erg lastig, de Dwergkees is gewoonweg te klein. Het is om deze reden dat de fokkers van deze rassenmix dit doen door middel van kunstmatige inseminatie.  

Wie is de kleine Dwergkeeshond  

Het is erg logisch dat men een Pomeriaan, de Duitse hond uit Pommeren, graag wil kruisen met andere honden. Deze Dwergkees (zoals het dier in Nederland mag worden genoemd) is namelijk veel te klein voor het goede. Het dier heeft een lange lijst met erfelijke aandoeningen. Een kruising met zijn verre neef, de Husky, is dus heel erg logisch en kan een deel van deze problemen weg helpen.  

Wie is de grote Siberische sleetrekker  

Het is de Siberische Husky met wie de Pomeriaan moest worden gefokt. Hoewel de Husky maar liefst drie keer zo groot en acht keer zo zwaar is, is het helemaal geen gekke kruising. Qua uiterlijk (niet naar de afmetingen gekeken) hebben de dieren een vergelijkbaar voorkomen. De vachtsoort is ongeveer hetzelfde en ook het Huskyachtige uiterlijk is niet ver weg.  

De bruine Pomsky – de plus- en minpunten van het kopen van deze rassenmix  

Het is essentieel om zowel de voordelen als de nadelen te noemen van het bruin in de vacht van onze Pomsky. Alleen als we open en eerlijk zijn over de schaduwkanten van de viervoeter, kan jij een goede keuze maken. Dit is een lijst met dingen die je moet weten over de vachtkleur.  

Het oog wil ook wat  

Elke individuele hondenliefhebber heeft weer andere voorkeuren en het is dus prima als jij de bruine neemt simpelweg omdat je deze mooi vindt. Andere baasjes vinden het helemaal niet belangrijk welke kleur hun Pomsky is en nemen gewoon de hond die het liefste is qua karakter. Je kunt kiezen tussen de egaal bruine, maar ook voor een bruine-witte bijvoorbeeld. Er zijn meerdere patronen bruin.  

Bruin wordt minder snel vies  

Een ander groot voordeel van het nemen van een bruine viervoeter is het feit dat het dier lang niet zo snel vies wordt als bijvoorbeeld een witte of een lichtgrijze. Vuil zal net zo makkelijk in de vacht komen te zitten, natuurlijk, maar het is moeilijker om het vuil te zien zitten in een bruinkleurige vacht. Het is dus niet altijd noodzakelijk om het dier gelijk in bad te doen. Het scheelt wat werk.  

Hij is ’s nachts niet te zien  

Als je gaat wandelen ’s avonds, ’s nachts of vroeg in de morgen als het nog donker is, dan is het knap lastig om het dier te zien. Dat is zeker een probleem als je in een drukke stad woont. Automobilisten kunnen flink schrikken van een hond die plotseling opduikt voor hun koplampen. Het is een feit dat donkerkleurige honden vaker worden aangereden. Houd hier dus rekening mee en bevestig bijvoorbeeld een lampje op de rug van het dier.  

Bruin kan beter tegen de felle zon  

Een voordeel van de bruine viervoeter is overigens wel dat de huid meer pigment bevat. Hij zal dus minder snel verbranden in de zon. Dat is ideaal als je lange wandelingen wilt maken. Je hoeft het dier niet per se in te smeren. Wel moet je rekening houden met het feit dat het dier soms wat oververhit kan raken. Donkere kleuren absorberen immers zonlicht. 

Een aantal tips voor het verzorgen en onderhouden van de vacht van een bruine Pomsky  

Wil jij graag een bruinkleurige Pomsky nemen, dan is het wel goed dat je een beetje weet wat je te wachten staat. Hoe zorg je ervoor dat de vacht bijvoorbeeld mooi en schoon blijft? En hoe kun je de vacht onderhouden, zodat het niet vervaagt? Hier een aantal tips. 

Borstel je viervoeter regelmatig  

Als je een vacht niet borstelt, dan is alles verloren. Niet alleen komen er klitten in de haardos die je er nauwelijks uit kunt halen, ook stapelen vuil en viezigheid zich op in de vacht. Alleen als je regelmatig de haren kamt en borstelt zul je ervoor zorgen dat de vacht zijn glans en glorie behoudt. Het is toch wel van belang om dit minstens eens in de twee dagen te doen en zelfs dagelijks is niet overbodig.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Doe je viervoeter soms in bad  

Je kunt een Pomsky in het bruin af en toe in bad doen. Dit hoeft helemaal niet vaak. Het punt is namelijk dat een hond zelf zijn vacht schoon kan houden. Hij heeft niet per se een badderbeurt nodig. Het kan zo eens in de twee à drie maanden, maar je kunt het ook alleen doen als hij stinkt of erg vies is. Zorg dat je shampoo nooit te sterk is. Dat kan de zelfreinigende vettigheid van de vacht aantasten.  

Een trimsalon kost best veel  

Je kunt de mini-Husky, zoals mensen de Pomsky soms typeren, af en toe meenemen naar de trimsalon. Het is erg goed als de gevoelige plekken – rondom de ogen, de oren, de poten en de staart – wat bij worden geknipt. Het zijn deze plekken die vaak gevoelig zijn voor ingegroeide haren. Je kunt het ook zelf doen, aangezien het best prijzig is om het dier naar een salon te nemen.  

Welke kleur moet jouw Pomsky wezen?  

De Pomsky is dus een hond die echt wel de ‘wauw-factor’ bezit. De vraag is echter welke kleur jij mooi vindt. Het is helemaal aan jou om de keuze te maken, maar met dit artikel kun je in ieder geval een goed geïnformeerde afweging maken. Wij wensen je veel succes met je zoektocht en hopelijk vind je die vachtsoort waar je naar op zoek bent.  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload