Home | Pomsky F1: dit moet je hierover weten

Pomsky F1: dit moet je hierover weten

⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je nog nooit een designerhond of kruising hebt gehad, maar er wel interesse in hebt, kijk dan eens naar de Pomsky. Deze viervoeter, een kruising tussen de Pomeriaan en de Siberische Husky, is één van de meest schattige, maar ook stoere mixen die er bestaan. We gaan het in dit artikel hebben over de F1 van dit ras. Wat dat betekent en wat je eraan hebt om dat te weten, lees je hieronder.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

De F-code kort uitgelegd  

De meeste fokkers die zich bezighouden met het fokken van mixen, kruisingen en designerhonden gebruiken het F-systeem om duidelijk te maken hoeveel generaties een Pomsky al een mix is. Je kunt bijvoorbeeld de code F1 en F2 tegenkomen, maar er zijn ook lastigere codes die minder duidelijk zijn. Neem bijvoorbeeld de ‘F1b’. Wat moet je hiermee? Daar gaan we antwoord op geven. 

Het geeft een goed beeld  

Als je een viervoeter gaat kopen die een mix is van verschillende rashonden, zoals de Pomeriaan x Husky, dan is het wel goed dat je wat afweet van dit F-systeem. Een F1 is bijvoorbeeld een rechtstreeks nakomeling van een Pomeriaan en een Husky. Een F2 is een nakomeling van een F1 en een F1. Als je een F1 kruist met een Pomeriaan of met een Husky, dan krijg je een F1b. De ‘b’ staat hier voor ‘backcross’ – omdat het dier terug is gekruist met één van de twee rassen.  

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het nadeel van het systeem  

Er is echter wel een nadeel aan het systeem dat hondenfokkers gebruiken. Heel simpel gezegd – de ene F2 is de andere F2 niet. De ene pup kan bijvoorbeeld heel veel kenmerken ontvangen van de Husky, terwijl de andere weer heel erg de kant van de Pomeriaan op trekt. Het is dus niet zo dat hoe hoger de F-score, hoe meer de hond een eigen soort wordt. Sterker nog, de meeste fokkers vinden de F1 het beste en het meest makkelijke om mee te fokken.  

Alles over de F1 Pomsky  

In dit artikel gaan we het bovenal hebben over deze F1 en zullen we antwoord geven op de vraag die waarschijnlijk nu al op het puntje van je tong ligt. Waarom is het makkelijker om met een F1 te fokken dan met een F2? Je krijgt het antwoord op die vraag, maar nu eerst is het belangrijk om ons kort te buigen over de vraag wie de Pomsky eigenlijk is en hoe hij oorspronkelijk is ontstaan.  

Een kennismaking met deze schitterende en fijne viervoeter – de Pomsky geïntroduceerd  

Het voordeel van volbloed rashonden is vooral het feit dat de uitkomst van een combinatie altijd te voorspellen is. Dat is niet helemaal het geval met kruisingen en mixen. Het is daarom goed om in het geval van onze mix de beide ouders te bespreken. Zo kunnen we een goed beeld krijgen van de kruising.  

De Pomeriaan kort geïntroduceerd  

De Pomeriaan is een van oorsprong Duitse hond uit de regio Pommeren, waar het ras zijn naam ook aan te danken heeft. In Nederland kennen we het dier ook wel als de Dwergkees of de Dwergkeeshond. Het dier staat bekend om zijn bolle, donzige vacht, maar ook om zijn extreem kleine postuur. Het feit dat het dier zo klein is, is overigens ook zijn grootste probleem – hij heeft hierdoor heel veel erfelijke ziektes en aandoeningen waar je niet blij van wordt.  

Wat meer feiten over de Husky  

De ziektes van de Pomeriaan maken het een logische keuze om het dier te kruisen met een ander ras en welk ander ras is daar meer geschikt voor dan de Husky? Het is immers deze Siberische sleetrekker die ver weg ook nog eens familie is van het Pommerse ras. Hoe klein de Dwergkees, zo groot is de Husky en ook qua gezondheid kan de Dwergkees niet op tegen deze sterke en gezonde werkhond.  

De opkomst van designerhonden  

Zeker sinds de jaren zestig werd het in Amerika populair om Chihuahua’s, Poedels en andere kleine hondjes te kruisen met de wat grotere traditionele rashonden. De Pomsky is een recent voorbeeld van deze rage om traditionele rassen te kruisen. Heel recent zelfs, want de eerste officiële versie kwam pas in 2010 ter wereld. In 2011 kwam het dier naar Nederland, waar men er gelijk enthousiast over was. De wachtrijen zijn zo lang dat een plekje daarop soms 1000 euro kost.  

Waarom de Pomsky zo duur is  

Met die duizend euro ben je er overigens nog niet. Het is namelijk erg duur om een Pomsky te fokken. In de natuur is het eigenlijk niet mogelijk om zo’n nestje te krijgen. De Pommerse kan namelijk geen Siberische Husky dekken, daar is hij te klein voor en een Husky een Pomeriaan laten dekken is ethisch niet verantwoord. De teef zou er van dood kunnen gaan. De enige manier om een nestje te krijgen is door een Huskyteef kunstmatig te insemineren. Dat kost gewoon veel geld.  

Fokkers willen alleen deze – dit moet je weten over de Pomsky F1  

Goed, we weten nu wat meer over de Pomsky, is het goed om ons te focussen op de vragen van dit artikel. Waarom zijn hondenfokkers zo’n voorstander van de F1-variant en waarom willen ze eigenlijk geen F5’s of F8’s. We zullen dat hieronder uitleggen.  

Meer generaties is niet altijd beter  

Fokkers zijn erachter gekomen dat het niet altijd makkelijk is om een afzonderlijk ras te creëren uit een mix of een kruising. Elke kruising die ze maken trekt binnen een aantal generaties terug naar één van de twee voorouders. Een F5 zal dus heel erg óf op de Husky lijken, óf op de Pomeriaan. Het is om deze reden overigens ook dat veel kwekers een tweede en derde generatie terugkruisen met één van de twee voorouders en daarom een F1b of F2b creëren.  

Een F1 is vaak gezonder  

Qua uiterlijke kenmerken schiet een kruising vaak na de eerste generatie terug naar één van de twee voorouders. Hetzelfde geldt interessant genoeg ook voor de inwendige karakteristieken. Een viervoeter die meer op een Pomeriaan lijkt van de buitenkant zal ook meer van de ziektes van dat ras met zich meedragen. Dit is de reden waarom fokkers het meestal gewoon houden bij een F1.  

Om deze reden is het geen ras  

Het zijn deze problemen van kruisingen waarom de grote kennelorganisaties zoals de AKC en de FCI nog geen erkenning hebben gegeven aan de vele kruisingen die al langer bestaan, laat staan aan de recent ontwikkelde Pomsky. Het is gewoon niet mogelijk om te voorspellen hoe een dergelijk dier er over drie generaties uit gaat zien, laat staan om dus een fokstandaard te formuleren.  

Praktische tips bij het zoeken naar een gezonde en mooie Pomsky F1  

Als jij graag een Pomeriaan x Husky wilt, is het dus helemaal niet gek om te gaan voor de F1-variant. Deze is vaak de meest gezonde en heeft de meeste kenmerken van beide honden. Het is de meest fiftyfifty die je kunt krijgen. Hier een aantal tips over de zoektocht naar een gezonde en mooie pup van deze rassenmix.  

Een goede fokker zoeken  

Het is nog bijzonder lastig om een goede fokker te zoeken die weet wat hij doet en die ook nog eens een kruising wil fokken. Lang niet elke hondenfokker ziet het zitten om bestaande rassen te ‘verknoeien’ aan een kruising. Er zijn echter wel degelijk bestaande fokkers die zich speciaal op de Pomsky focussen. Zorg dat je alleen in zee gaat met erkende fokkers die te vertrouwen zijn.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Ga altijd kijken bij een puppy  

Als je via internet iemand gevonden hebt die een nestje met Pomskypups heeft, dan raden we je aan om eens te gaan kijken. Het is altijd goed om de fokker of de eigenaar van het nestje in de ogen te kijken en de omgeving te zien waar de puppy’s zijn geboren. Zijn alle broertjes en zusjes gezond? Ziet de Huskymoeder er goed uit? Zijn alle documenten en papieren in orde?  

Blijf altijd kritisch kijken  

Het is essentieel dat je je niet laat wegblazen door het beeldschone uiterlijk van een Pomskypup. Je moet nog wel met een kritische blik blijven kijken naar een fokker. De hondenmarkt in Nederland is een mijnenveld met broodfokkers die je voor veel geld een ziekelijke pup aan willen smeren en we raden je dus aan om altijd alles grondig te controleren. Soms worden F1-pups verkocht, terwijl het eigenlijk F3’s zijn, bijvoorbeeld.  

Welke F-variant van de Pomsky kun jij het beste nemen?  

In dit artikel hebben we je alles kunnen vertellen over de F-codes en in het specifiek over de F1. Hopelijk is het nu duidelijk en kun je op basis van de hier opgedane kennis een goede en geïnformeerde keuze maken. Blijf altijd kritisch en kijk naar elke individuele pup. Elke pup kan er binnen een rassenmix weer helemaal anders uitzien. Veel succes met je zoektocht.  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload