Home | Pomsky F1b: hoe zit dat precies?

Pomsky F1b: hoe zit dat precies?

⏱ Leestijd: 5 minuten

In de wereld van designerhonden en kruisingen is de Pomsky inmiddels een van de meest geliefde viervoeters. Het gaat hier om een kruising tussen de Siberische Husky en de Pomeriaan. Hij wordt ook weleens een mini-Husky genoemd. In dit artikel focussen we ons vooral op het F-systeem, waar we ingaan op de vraag welke generatie Pomskymix je het beste kunt nemen. We focussen ons vooral op de F1b-variant.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

De F-code kort uitgelegd  

Fokkers hebben een systeem bedacht om het verschil tussen verschillende generaties kruisingen en mixen aan te duiden. Ze gebruiken bijvoorbeeld codes als F1 en F2, maar ook de wat lastiger te begrijpen codes zoals F1b en F2b. Wat betekent dat allemaal en wat is de zin of onzin van dit systeem? Dat is wat we hier in dit artikel gaan uitleggen.  

Een beeld krijgen van het ras  

Stel jij gaat op zoek naar een Pomeriaan x Husky en je ziet deze F-codes staan. Dan is het wel handig dat je weet wat het betekent. In het kort is een F1 een simpele directe pup die als gevolg van een kruising tussen een Husky en een Pomeriaan ter wereld is gekomen. Als een F1 een andere F1 dekt, dan krijg je een F2 enzovoorts. Het gebeurt echter ook dat een F1 wordt gedekt met één van de twee voorouders. In dat geval krijg je een F1b.  

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Wat betekent de ‘b’ eigenlijk  

Het kleine ‘b’tje’ in deze code staat voor ‘backcross’. Het gebeurt vaak dat fokkers ervoor kiezen om niet twee F1’s met elkaar te laten kruisen, maar om het ras terug te fokken met een van de twee voorouders om zo bepaalde kenmerken sterker terug te laten komen. De F1b is dus een ras dat 25 procent Pomeriaan is en 75 procent Husky of andersom. Uiteraard zal de eerdergenoemde fysiek veel groter uitvallen dan in het andere geval.  

Het probleem met het systeem  

Het is leuk dat er een dergelijk systeem bestaat, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. De code F1b geeft dus helemaal niet aan op welke van de twee voorouders een dergelijke pup lijkt. Bovendien is ook de ene F3 de andere F3 niet. Met andere woorden – twee puppy’s van dezelfde generatie kunnen een heel ander uiterlijk hebben.  

Waarom fokkers kiezen voor F1  

Over het algemeen kiezen fokkers het meeste voor F1-varianten, simpelweg omdat in deze kruising de meeste kenmerken ongeveer fiftyfifty terugkomen in de hond. Bovendien zal het dier het meeste voordeel halen uit de mix als het gaat om de gezondheid. Voordat we ons gaan verdiepen in de F1b, gaan we eerst kort kennismaken met de Pomsky en hoe hij oorspronkelijk is ontstaan.  

De moeite die men moet doen om de Pomsky ter wereld te laten komen  

Een van de grootste pluspunten van het werken met rassen, is dat je precies kunt voorspellen hoe een nest met puppy’s eruit zal komen te zien. Met een rassenmix als de Pomsky is dat nauwelijks mogelijk. We moeten daarom wat meer te weten zien te komen over beide ouders om ons verwachtingspatroon bij te schaven.  

Alles over de Duitse Dwergkees  

De naam van de Pomeriaan verklapt het eigenlijk al, maar oorspronkelijk komt de Pomeriaan uit de Duitse deelstaat Pommeren. In Nederland kennen we het dier echter beter als de Dwergkeeshond. Het dier heeft een lekkere zachte, donzige vacht en staat bekend om zijn kleine figuur. Met deze afmetingen heeft het dier echter ook heel veel last van erfelijke afwijkingen. Dit ras kruisen met een ander ras is dus helemaal zo gek nog niet. Je krijgt sowieso een sterker ras.  

De viervoeter uit het verre Siberië  

Interessant genoeg is de Husky een hond die ver weg ook nog eens familie is van de Pomeriaan. Deze van oorsprong Siberische hond is een echte werkhond van groot postuur die gewend is om de sleeën van de noordelijke Siberische volkeren te trekken. Qua uiterlijk lijken de twee honden best wel op elkaar als we het formaat buiten ogenschouw houden. Ook de gezondheid van de Husky is vele malen beter dan de Pommerse viervoeter.  

Hoe de rassenmix in Nederland kwam  

De mini-Husky, zoals het dier ook wel vaak wordt genoemd, is een recent ontstane rassenmix uit een lange rij van designerhonden die Amerika de afgelopen zestig jaar creëerde. Waar voorheen designerhonden simpelweg door het kruisen van honden tot stand kwam, heeft deze kruising wel wat meer voeten in aarde. In 2010 kwam de eerst Pomsky ter wereld en in 2011 opende een Nederlandse Pomskyfokker zijn deuren.   

Deze mix heeft veel voeten in aarde  

Het is een grote uitdaging om een Pomsky te fokken. Hoe laat je namelijk een Pommerse reu een gigantische Husky dekken? En hoe kan je een gigantische Husky, een piepklein Pommers teefje dekken? Het arme dier zou er dood van door kunnen gaan. De fokkers hebben een oplossing bedacht, namelijk kunstmatige inseminatie. En dat kost veel tijd, energie en geld.  

De Pomsky F1b? Hoe zit dat precies?  

Nu je weet hoe een Pomsky is ontstaan en hoe hij praktisch ter wereld komt, is het wat duidelijker dat het best lastig is om deze rassenmix gezond ter wereld te krijgen. Maar dan hebben we het nog steeds niet gehad over de F1b en waarom een dergelijke viervoeter populairder is dan zeg maar een F3 of F4.  

Wat betekent de code F1b

Laten we voor we verder gaan eerst even de code F1b uitleggen. De F staat voor ‘filial’, wat een ander woord kan zijn voor generatie of nakomeling. De ‘1’ staat voor het feit dat het de eerste generatie is nadat er voor het eerst met de Husky en Pomeriaan is gekruist. De ‘b’ betekent, zoals we al zeiden, dat de rashond terug is gefokt met één van de twee voorouders. Er zijn twee mogelijkheden:  

  • De F1b Pomsky is 25 procent Husky en 75 procent Pommers en is daardoor wat kleiner dan de gemiddelde F1-pup van deze rassenmix.  
  • De F1b Pomsky is 75 procent Siberische Husky en 75 procent Pomeriaan en is daardoor ietwat groter dan de doorsnee F1-hond van deze kruising.  

Een hogere F-code is niet altijd beter  

Hondenfokkers die vaak mixen of kruisingen fokken, weten dat het niet altijd beter is om verder ‘down the line’ te fokken. De F1 is vaak het meest makkelijk om te creëren – een simpele fiftyfifty pup die kenmerken van beide ouders ongeveer evenredig vertoont. Hoe hoger de F-code, hoe onduidelijker de mix wordt en hoe meer kenmerken er van één bepaald ras tevoorschijn komen. Om deze reden fokt men vaak terug en ontstaan er F1b’s, F2b’s en zelfs F3b’s.  

Geen erkenning voor dit ras  

Het is op zich logisch dat de grote internationale hondenorganisaties, waaronder de Amerikaanse Kennel Club (AKC) en de Franse hondenfederatie (FCI), doorgaans geen erkenning geven voor kruisingen zoals deze. De Pomsky is een typisch voorbeeld van een hond waar je eigenlijk geen beschrijving voor kan formuleren en al helemaal geen fokstandaard voor kan opstellen.  

Dit is wat je moet weten als je besluit een F1b Pomsky te nemen  

Ben jij fan van de Pomsky en wil je graag een viervoeter die net iets meer lijkt op de Pomeriaan of juist net iets meer op de Husky? Dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar een fokker die voor jou een F1b kan fokken. Met de tips hieronder kom je vast en zeker thuis met een gezonde pup.   

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Een betrouwbare fokker is de sleutel  

Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar je honderd procent zeker kan zijn van het feit dat een fokker zijn best doet om een hondenras gezond te houden. We raden je echter aan om wel je best te doen om een dergelijke hondenfokker te vinden die passie heeft voor zijn vak en enthousiasme voor een ras. Er zijn in Nederland zelfs Pomskyfokkers waar je terecht kunt.  

Ga langs bij een Pomskyfokker  

Er zijn steeds meer mensen die een viervoeter thuis laten bezorgen, maar wij blijven erbij dat dat een slecht idee is. Je hebt namelijk geen idee hoe een puppy die bij jou op de mat komt te staan, oorspronkelijk is gefokt. Je hebt de fokker niet eens in de ogen kunnen kijken en het kan maar zo dat je niet de juiste papieren in handen hebt. Dure Pomsky’s kun je dus maar beter op een goede plek kopen en aanbieders van het dier moet je altijd kritisch behandelen.   

De F1b is de perfecte variant voor kleine Husky’s of grote Pommerse  

Als het goed is heb je na het lezen van dit artikel genoeg informatie voor het vinden van de juiste Pomsky pup. De F1 mag dan de meest simpele pup zijn voor fokkers om te fokken, maar de F1b doet er zeker niet voor af. Welke viervoeter je ook neemt, neem een hond die je zeker weten lief kunt hebben.  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload