Home | Uitgebreid artikel over de Pomsky f2

Uitgebreid artikel over de Pomsky f2

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Pomsky is een prachtige kruising tussen de dichtbehaarde Husky uit Siberië en de vaak schattige kleine Pomeriaan. De kans is groot dat als je dit viervoetertje ziet als pup, dat je meteen bent verkocht. In de wereld van designerhonden maakt het wel degelijk uit hoeveel generaties terug je hond is gekruist en daarom gaan we het hebben over het F-systeem. Is het beter om een F2 te nemen of kan je beter voor de F1 gaan.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Wat moet je met de F-graad?  

Het grote probleem bij het mixen van rassen is dat er een stukje voorspelbaarheid verloren gaat. Bij geen enkele kruising kun je precies van tevoren vaststellen welke genen recessief zijn en dus niet terug zullen komen en welke genen dominant zijn. Over het algemeen zul je een evenredige verdeling krijgen, maar dat is niet bij elke generatie kruisingen het geval. Om de generaties aan te duiden bedacht men het F-systeem, een systeem met codes voor ieder nieuw nestje.  

Hoe werkt het F-systeem  

We willen je graag kort uitleggen hoe dit systeem werkt en we beginnen simpel. Het resultaat van een kruising tussen een Pomeriaan en een Husky is een F1. Als je vervolgens twee F1’s neemt (een reu en een teef) dan krijg je uit die combinatie een F2 en zo kun je theoretisch eindeloos doorgaan. Daarnaast zijn er nog de F1b’s en F2b’s. De ‘b’ in die code staat voor ‘back cross’. Met andere woorden, de F1 of de F2 wordt gekruist met één van de twee voorouderrassen. 

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

 

Het voordeel van de ‘F’  

Een voordeel van het systeem is dat je er makkelijk de generatie en het type mix aan kunt duiden. Als je een F1 koopt, dan weet je bijvoorbeeld dat het dier best evenredige karakteristieken kan vertonen van zowel de ene als de andere voorouder. Ook de F2 bestaat voor 50 procent uit Huskygenen en 50 procent uit Pomeriaan. Bij de F1b en F2b zijn die getallen 25-75 of andersom.  

Het nadeel van de ‘F’  

Het probleem is echter dat de code dus niet zoveel zegt over hoe een viervoeter er uit zal zien. Een F2 en zeker de F3 kan flink één bepaalde genenkant op schieten. Hij kan bijvoorbeeld erg op een Husky gaan lijken. De F-code zegt dus niet zoveel over het uiterlijk van de pup. De ene F3 is de andere F3 niet. En ook de F1b kan 75 procent uit Husky bestaan of 75 procent uit Pomeriaan. Het is dus niet heel duidelijk waar deze code precies iets over zegt.  

Alles over de F2 Pomsky  

Over het algemeen zijn de F1 pups de meest voordehand liggende viervoeters. Ze zullen een evenredig aantal kenmerken vertonen van beide voorouders. Hetzelfde geldt in net iets mindere mate voor de F2. De tweede generatie zal namelijk al wat minder gezondheidsvoordelen met zich meebrengen en al wat meer één bepaalde kant op schieten.  

De Pomsky – hoe is deze viervoeter zo populair geworden in Nederland  

Elke individuele pup kan bij een mix er weer heel anders uitzien. Alleen als we fokken met volbloedrassen kunnen we een standaard formuleren. Omdat we dus te maken hebben met een kruising, is het goed om beide voorouders te bespreken en te leren kennen. Daarna zullen we vertellen hoe de Pomsky is ontstaan.  

De ene voorouder – de Pomeriaan  

Van oorsprong komt de Pomeriaan natuurlijk uit de Duitse deelstreek Pommeren, dat verklapt zijn naam al. Het beestje met zijn kleine postuur en zijn bolle, donzige haardos heet in Nederland ook wel de Dwergkees en is al ruim een eeuw bekend in ons land. Het dier heeft vanwege zijn kleine formaat grote problemen met zijn gezondheid. Wist je dat het dier ver weg familie is van de Husky?  

De andere voorouder – de Husky  

Het is dus een goede optie om een Pomeriaan met een Husky te kruisen. Niet alleen omdat het dier familie is, maar ook om gezondheidsproblemen tegen te gaan. De Husky heeft kenmerken die de Pomeriaan mist – hij is extreem sterk, gezond en houdt van hard werken. Daarnaast is hij ook nog eens gigantisch vergeleken met de kleine Dwergkees.  

De komst van het dier in Nederland  

De Amerikanen gooiden in de jaren zestig alle Europese tradities in de hondenwereld overboord en besloten om allerlei interessante en hippe kruisingen te gaan maken. Die trend is nog steeds gaande en moet steeds gekker. Dat is dan ook de reden dat de Pomsky in 2010 ontstond. In 2011 opende de eerste Nederlandse Pomskyfokker zijn deuren en nu staan er al tientallen mensen in de wachtrij die daarvoor een bedrag van maar liefst 800 euro hebben neergeteld.  

Wat maakt de Pomsky zo duur  

Deze tachtig tientjes is nog maar het begin. De Pomsky is een hele dure viervoeter om te fokken omdat het natuurlijk gezien helemaal niet mogelijk is om de twee rassen met elkaar te kruisen. De Husky is te groot om gedekt te worden en de baarmoeder van de Pomeriaan is te klein. De enige manier om een dergelijke mix te krijgen is door gebruik te maken van kunstmatige inseminatie. Daarbij is de Huskyteef altijd de moeder.  

Dit moet je weten als je een Pomsky F2 wilt kopen – doen of toch maar niet?  

Nu we weten hoe de fok van de Pomsky in elkaar steekt, is de tijd gekomen om ons te verdiepen in de vraag waarom het goed of juist niet goed is om een F2 variant te kopen. Wat zijn de voordelen daarvan en wat zijn de nadelen? Laten we er eens induiken.  

Een hogere F-graad is niet beter  

De meest logische F-graad is altijd de F1. Fokkers zijn het er namelijk over eens dat het makkelijker is om een dergelijke hond kenmerken te geven van beide voorouders. Deze kenmerken zullen ook nog eens evenredig – ongeveer 50-50 – terugkomen in de F1-variant. Hoe verder ‘down the line’, dus hoe meer generaties verder, hoe moeilijker het wordt om deze balans te houden.  

Een F1 is vaak gezonder  

Het probleem is overigens niet alleen uiterlijk, maar ook innerlijk. Een F1 heeft praktisch gezien de meeste voordelen als het gaat om de gezondheid. Omdat het dier een gezonde kruising is tussen twee honden worden veel ziektes recessief. Ze kunnen echter weer terugkomen in de F2 en verdere generaties. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je toch voor een tweede generatie Pomsky wil gaan. 

Logisch dat het geen erkend ras is  

Sommige eigenaren van een rassenmix Pomeriaan x Husky willen graag dat de grote internationale organisaties (waaronder de AKC en de FCI) het dier zouden erkennen. De kans dat dat gebeurt is echter heel klein. De organisaties kunnen alleen al het argument inbrengen dat er geen eenduidige rasstandaard kan worden vastgesteld. Als elke F-graad weer andere individuele pups met afwijkende uiterlijke kenmerken kan voortbrengen, dan is er geen fokstandaard mogelijk. 

Praktische tips over de Pomsky F2 – hoe kan jij een gezonde viervoeter vinden  

Is de F1 Pomsky te duur voor jou, dan is het helemaal niet raar dat je graag een F2 pup aan wil schaffen. Het is een uitstekende optie voor als je graag een dergelijke rassenmix wilt, maar het te duur is om op de wachtlijst te gaan staan. Hier een aantal stappen die je moet nemen op de zoektocht naar deze pup. 

Stap 1 – zoek een goede fokker  

Lang niet elke fokker is te vertrouwen en ook lang niet elke fokker vindt het goed om bestaande rassen met elkaar te kruisen. Om die reden is het lastig om in Nederland een goede Pomskyfokker te vinden. Er zijn echter wel officiële kwekers die zich richten op de Husky x Pomeriaan mix. We raden je aan om kritisch te kijken naar de fokker en alleen die fokkers te nemen die betrouwbaar en erkend zijn.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Stap 2 – ga langs bij een nestje  

Of de fokker nu een kennel heeft of je hebt een nestje gevonden bij mensen thuis, het is echt nodig dat je gaat kijken bij zo’n nestje. Alleen als je gaat kijken kun je de kweker in de ogen kijken en kun je kritische vragen stellen. Zien alle broertjes en zusjes er even gezond uit? Kloppen de documenten ook met de werkelijkheid?  

Stap 3 – kijk naar de prijs  

Laat je niet leiden door gevoel, maar ook door de feiten. Iemand die te weinig geld vraagt voor een Pomsky, moet al vraagtekens opwerpen. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat mogelijk ook zo. De gemiddelde prijs van zo’n dier is ergens tussen de 1500 tot 3000 euro, zeker voor de F1. De F2 zal wat minder duur zijn.  

Is de F2 een goed alternatief voor de F1?  

De F2 is een prima alternatief voor liefhebbers van de Pomsky als de F1 te duur is. Het grote voordeel van de F2 is dat het dier makkelijker kan worden gefokt en niet per se per kunstmatige inseminatie hoeft te worden gecreëerd. Welke viervoeter je ook neemt, wij wensen je veel plezier en geluk met jouw Pomeriaan x Husky.  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

De Pomsky is een prachtig dier, een vrij recent geïntroduceerde viervoeter gekruist uit een rasechte Husky uit Siberië en een lieve Pomeriaan. Omdat de eerstgenoemde toch een vrij grote hond is en de laatstgenoemde toch eigenlijk wel heel klein, is het een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload