Home | Pomsky fokker: vind de beste fokkerij

Pomsky fokker: vind de beste fokkerij

⏱ Leestijd: 5 minuten

In de categorie ‘designerhonden’ is er nu ook de Pomsky. Je raadt het al – een kruising tussen de prachtige Husky en de schattige Pomeriaan. Het kan soms lastig zijn om een dergelijke hondenmix op een verantwoorde manier te laten fokken. Dat is dan ook waarom we in dit artikel deze mix gaan bespreken en ons vooral zullen focussen op de vraag hoe je een fokker vindt voor dit ras. Met onze tips vind je de beste fokkerij.   

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Een fokker vinden is essentieel  

Besluiten om een pup te nemen is één ding, maar het uiteindelijk ook vinden van een gezond, vrolijk en levendig exemplaar is heel iets anders. Het is van cruciaal belang voor het vinden van een goede pup, dat je een goede fokker vindt. Niet elke hondenfokker is betrouwbaar en niet elke fokker zal ook een kruising willen fokken. Maar hoe vind je een gepassioneerde fokker die hart heeft voor honden?  

Een problematische hondenmarkt  

De afgelopen jaren is Nederland steeds meer een land geworden waar de markt voor honden een duistere plek is geworden. Schattingen lopen uiteen over het aandeel pups dat illegaal is gefokt of illegaal ons land is binnengekomen. Sommige kranten schreven onlangs over een aantal zo hoog als 75.000 pups waar de oorsprong niet te achterhalen is van de in totaal verkochte 150.000 pups per jaar. Dat betekent dat de hondenmarkt een waar mijnenveld is voor de koper.   

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een aantal tips over het vinden  

Wat we in dit artikel willen doen, is om jou als hondenliefhebber een idee te geven hoe je op zoek moet gaan naar een goede Pomsky pup. We willen je een aantal handvatten meegeven en een aantal tips vertellen over hoe je te werk moet gaan. Ook met die tips is het lastig om een eerlijke fokker te vinden die zijn best doet om een gezond nestje op de wereld te zetten. Het gaat vaak om het verdienen van geld. 

Kijk bijvoorbeeld naar de prijs  

Het is goed om te weten dat een Pomsky – gezond, mooi en met de juiste documenten – ergens tussen de 1500 en 3000 euro kost. Elke zogenaamde hondenfokker (ook wel broodfokkers genoemd) die een pup aanbiedt voor minder geld, moet met een beetje argwaan worden bekeken. Want waar heeft deze hondenfokker dan wel niet op bezuinigd?  

Voor we verder gaan – wie is de Pomsky eigenlijk en hoe is hij ontstaan?  

Deze populaire kruising is in een tijd van tien à vijftien jaar uitgegroeid tot een van de meest populaire mixen die er bestaan. Er zijn lange wachtrijen voor de Pomsky. We willen hieronder kort wat meer vertellen over hoe dit ras is ontstaan en wat je er altijd nog over zou hebben willen weten.  

Designerhonden uit de Verenigde Staten  

Hoewel de Pomeriaan x Husky voor het eerst echt officieel werd gefokt in 2010, is het idee van designerhonden terug te leiden naar de jaren zestig en zeventig toen deze trend in Amerika begon. Fokkers en liefhebbers van honden gooiden alle Europese tradities overboord en begonnen te experimenteren met het kruisen van rashonden. Hoe origineler en gekker, hoe beter. De Maltipoo, de Bullkita en de Labradoodle zijn allemaal gevolgen van deze trend en ook de Pomsky dus. 

De import van het idee in Nederland  

Hoewel veel Europese fokkers toch wat terughoudend zijn als het gaat over het mixen van rashonden, waren er toch een aantal fans die het idee van de Pomsky importeerden naar Nederland. Het dier werd in 2010 ‘geschapen’ in de VS en kwam een jaar later al naar Nederland. Het dier is zo populair geworden, dat er lange wachtlijsten zijn en een plek op de wachtlijst kost maar liefst 800 euro.  

Wat je moet weten over het F-systeem  

Fokkers van mixen en kruisingen gebruiken het F-systeem om de generatie aan te duiden. Als je een Pomeriaan direct met een Husky kruist, dan krijg je een F1 viervoeter. Als je vervolgens twee F1’s met elkaar kruist, dan krijg je een F2. Zo kun je theoretisch tientallen generaties doorgaan. De meeste fokkers fokken eigenlijk alleen maar F1’s, omdat deze de meeste kenmerken van beide rassen krijgen.  

De praktische kant van het fokken  

Praktisch gezien komen er best wel wat dingen kijken bij het fokken van een Pomsky. Zo kan een teef van de Dwergkeeshond vanwege zijn kleine formaat geen pups van een Husky dragen. En ook een Huskyteef kan moeilijk worden gedekt door een Pomeriaan, simpelweg omdat die laatstgenoemde daar te klein voor is. Om die reden wordt een Huskyteef altijd kunstmatig geïnsemineerd. De Husky is dus altijd de moeder bij een F1 Pomsky.  

Zoeken naar een hondenfokker voor je Husky x Pomeriaan – waar vind je een gezonde Pomsky?  

We willen je graag een aantal tips geven over het zoeken naar een goede fokker. In dit alles is het essentieel dat je niet wil besparen op de aankoop van zo’n viervoeter. Een gezonde pup kost nu eenmaal wat geld en alles wat je nu bespaart, zal je in het ergste geval later aan de dierenarts uit moeten geven.  

Zoek een gepassioneerde fokker  

Er zijn veel fokkers in ons land en in het buitenland, maar er zijn maar weinig fokkers met passie voor hun vak en hart voor de hondenrassen waarmee ze fokken. Alleen dié fokkers die de genetische kanten van jouw hond uitzoeken, de stambomen uitpluizen en de benodigde DNA-testen uitvoert zijn het waard om je geld in te investeren. Bij andere hondenfokkers gaat het alleen maar om geld. 

Laat je niet een hondje aanpraten  

Broodfokkers – zo worden fokkers die het niet te nauw nemen met de standaard van het ras en zo snel mogelijk zo veel mogelijk pups willen verkopen – zijn goed in het aanpraten van een pup aan verkopers. Ze zullen dingen zeggen zoals ‘koop hem vandaag nog, morgen komt een andere koper’. Laat je echter geen ongezonde pup aanpraten en slaap er gerust nog een nachtje over. Hoe harder een hondenfokker aandringt, hoe harder je bij hem weg moet rennen.  

Zoek via de rasvereniging  

De beste manier om een gepassioneerd en enthousiaste hondenfokker te vinden, is via de club. Je kunt natuurlijk op marktplaats en google genoeg informatie vinden over bestaande fokkers, maar je weet pas echt of een fokker goed is als hij wordt erkend door een fokvereniging of hondenclub. Zoek een Husky-, Pomeriaan- of zelfs Pomskyclub en zoek daar naar de contactinfo.  

Praktische tips bij het kopen van een Pomsky bij een officiële hondenfokker  

Zoals we al zeiden, is de helft van alle Nederlandse pups illegaal ontstaan. Zelfs als je dus een officiële hondenfokker vindt, is het goed om kritisch te blijven. Met de tips hieronder kun je het proces van het kopen van een puppy bij een fokker netjes afronden. Laten we er eens induiken.  

Elke goede hondenfokker kent de weg  

De Nederlandse overheid heeft heel wat regels en wetten geformuleerd als het gaat over het verkopen van pups. Zo mag je een pup pas bij de moeder vandaan halen als hij 7 weken oud is. Ook moet het dier tegen de tijd dat hij wordt verkocht gechipt zijn, ontwormd en voorzien zijn van een aantal vaccinaties. Een fokker die dit niet heeft gedaan of niet heeft gedocumenteerd, heeft iets te verbergen.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Elke pup moet er gezond uitzien  

Een andere cruciale tip die we je mee kunnen geven, is dat je altijd moet gaan kijken bij de hondenfokker. Alleen als je fysiek aanwezig bent, kun je de fokker recht in de ogen kijken, kun je de puppy’s in het nestje bekijken en kun je kijken of de plek waar jouw pup in is geboren een beetje hygiënisch is. Als één van de pups in het nestje niet gezond oogt, dan is dat een reden om weg te lopen.  

Lees je van tevoren goed in  

Een Pomsky heeft geen officiële fokstandaard en er zijn ook vrij weinig fokregels geformuleerd. Toch is het goed om je in te lezen over de manier hoe een Husky, een Pomeriaan en een Pomsky over het algemeen worden gefokt. Je kunt dan in ieder geval kritische vragen stellen aan de fokker. Als het goed is heeft de fokker het hele fokproces netjes gedocumenteerd en kan hij op al jouw moeilijke vragen antwoord geven.  

Een Pomsky neem je alleen bij een goede hondenfokker  

Als je niet zeker bent of een aanbieder van een Pomsky pup een eerlijk verhaal vertelt en je hebt vraagtekens bij de gezondheid van een pup, dan is het helemaal niet gek om weg te lopen bij deze fokker. Het is beter om zeker te zijn van je zaak en om geen duizenden euro’s uit te geven aan een slecht en ongezond dier. Geef geen geld aan deze criminele fokkers, dat zijn ze niet waard. Met de tips in dit artikel geloven we echter dat je de juiste keuze zal kunnen maken. Veel succes.  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

De Pomsky is een prachtig dier, een vrij recent geïntroduceerde viervoeter gekruist uit een rasechte Husky uit Siberië en een lieve Pomeriaan. Omdat de eerstgenoemde toch een vrij grote hond is en de laatstgenoemde toch eigenlijk wel heel klein, is het een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload