Home | Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Pomsky is een prachtig dier, een vrij recent geïntroduceerde viervoeter gekruist uit een rasechte Husky uit Siberië en een lieve Pomeriaan. Omdat de eerstgenoemde toch een vrij grote hond is en de laatstgenoemde toch eigenlijk wel heel klein, is het een goede vraag die we ons moeten stellen – hoe groot is de mix eigenlijk en in welke afmetingen kun je deze hond krijgen? We gaan dit artikel wijden aan het antwoord op die vraag.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

De afmetingen van de Husky  

Als we alleen de Husky zouden nemen, dan hebben we het over een vrij grote hond van een enorm formaat. Het dier kan soms wel 60 centimeter worden op de schoft. Het gemiddelde ligt dan ook ergens tussen de 50 en de 60 centimeter. Bovendien is het dier behoorlijk aan de zware kant. Een reu kan makkelijk 26 kilo komen te wegen en voor een teefje is 22 kilo ook normaal.  

De afmetingen van de Pomeriaan  

Hoe groot de Husky, zo klein is onze Dwergkeeshond, zoals we de Pomeriaan in Nederland ook wel mogen noemen. Dit dier is ergens tussen de 2 en 3,5 kilo. De gemiddelde hoogte van zo’n diertje ligt ergens tussen de 18 en 23 centimeter. Dat betekent dat de rashond uit Siberië maar liefst drie keer zo lang is en soms wel tien keer zo zwaar kan zijn. Een goede vraag die we onszelf dus moeten stellen is – hoe zwaar en hoe lang zal de kruising worden. 

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Er bestaan meerdere afmetingen  

Als de Husky en de Pomeriaan samen worden gekruist en resulteren in een nest met eerste generatie Pomsky’s, dan zullen de meeste pups een schouderhoogte hebben van 28 tot 33 centimeter. Er zijn echter ook uitschieters waarbij de dieren meer erven van de ene of van de andere voorouder. Hetzelfde geldt voor het gewicht dat zal schommelen tussen de 8 en 16 kilo.   

Elke generatie andere afmetingen  

Elke generatie Pomsky kan er weer anders uitzien. Sommige mensen fokken de F1 zelfs terug met een Pomeriaan. In dat geval zal het dier voor driekwart uit genen van die laatstgenoemde bestaan. Dat betekent dat het dier een stuk kleiner zal worden dan dat als men het dier bijvoorbeeld met een Husky had teruggefokt. Er zijn dus meerdere mogelijkheden als het gaat om de afmetingen van een Pomskyhond.   

Hoe en waarom de Pomsky is ontstaan en waarom deze viervoeter zo populair is  

Voor we ons verder verdiepen in de afmetingen van de Pomsky, is het goed om kort in de geschiedenis te duiken van de Pomeriaan x Husky. Zo kunnen we meer begrijpen over de manier waarop het dier is gefokt, zullen we begrijpen hoe het dier überhaupt is ontstaan en waarom mensen het dier zo leuk vinden.  

Het probleem met een rassenmix  

Het grootste probleem waar fokkers van rassenmixen tegenaan lopen, is het feit dat er geen goed verwachtingspatroon kan worden gemaakt. Elke individuele pup die geboren wordt uit een kruising kan er weer helemaal anders uitzien. Het is om die reden dat we veel spreken over de beide voorouders, omdat we dan weten welke kenmerken er in de pup terug kunnen komen. We bespreken eerst de Husky. 

De Husky komt uit Siberië  

Zoals we al zeiden, is de Husky een vrij grote hond. Hij komt oorspronkelijk uit Siberië en is gefokt om sleeën te trekken in koude gebieden. Het dier is vrij gezond en staat volgens sommigen dichter bij de wolf dan veel andere rashonden. Het is om deze reden dat mensen de Husky met de Pomeriaan kruisen, simpelweg omdat het dier de problemen met de gezondheid van het Dwergkeeshondje kan oplossen. Bovendien zijn de twee honden ver weg familie van elkaar.  

De Pomeriaan uit Pommeren  

Hoe gezond, groot en sterk de Husky is, zo klein, zwak en ziekelijk de Pomeriaan. De afmetingen van een van de kleinste, zo niet dé kleinste hond ter wereld, zijn gewoon enorm slecht voor de gezondheid en niet natuurlijk. Door zijn kleine, schattige postuur en zijn dikke, dichte vacht, heeft het dier in Nederland de naam ‘Dwergkeeshond’ gekregen. Een kruising met de Husky is een logische stap.   

Natuurlijk gezien kunnen ze niet kruisen  

Het enige probleem dat het maken van heel veel Pomsky’s in de weg staat, is dat de afmetingen van de twee rashonden te veel verschillen om ze met elkaar te laten paren. De Pomeriaan kan de Husky niet dekken en het laten dekken van een Pomeriaan door een Husky is ethisch niet verantwoord. Huskypups zullen gewoonweg niet in de baarmoeder passen. De enige oplossing hiervoor is kunstmatige inseminatie van de Huskymoeder.  

Hoe het dier in ons land terecht kwam  

Het maken van designerhonden is iets wat uit Amerika overgewaaid is naar Europa. Er zijn steeds meer Europese fokkers die ook mixen verkopen. Sinds 2010 is de Pomsky geboren in Amerika en in 2011 opende de eerste Pomskyfokker zijn deuren in Nederland. Inmiddels is er zoveel vraag naar dit dier, dat er wachtlijsten zijn. Het kost maar liefst 800 euro voor een plek op de wachtlijst.  

De afmetingen van een Pomsky – welke soorten zijn er?   

Nu we wat meer weten over het fokken van de Pomeriaan en de Husky en de natuurlijke problemen die daarbij moeten worden overwonnen, is het goed om ons te focussen op de hoofdvraag van dit artikel. Welke soorten afmetingen zijn er binnen de rassenmix van de Pomskyhond.  

De ‘normale’ Pomsky afmetingen  

Zoals we al zeiden, is het erg lastig om een standaard te formuleren voor de Pomsky. Het dier is nu eenmaal een mix tussen twee hele verschillende honden qua grootte, breedte en zwaarte. Sommige mensen zeggen zelfs dat een dergelijke viervoeter gemiddeld zo’n 20 tot 40 centimeter kan worden, maar die getallen liggen zo ver uit elkaar dat je er nog niets aan hebt.  

Pomsky’s met meer Huskybloed  

Het grootste verschil dat we kunnen vinden binnen de Pomsky rassenmix, is het verschil tussen honden die meer Huskygenen hebben en honden die meer Pommerse genen hebben. We kunnen een duidelijk verschil zien qua afmetingen en grootte tussen een viervoeter die voor 25 procent Pomeriaan is en een viervoeter die maar voor 25 procent Husky is. Er vormen zich zo drie soorten:  

  • Een mix is 25 procent Husky en 75 procent Pommers en is daardoor wat kleiner dan de gemiddelde pup van deze mix.  
  • Een mix is 50 procent Husky en 50 procent Pommers en is daardoor een duidelijk gemiddelde tussen de ene en de andere hond.  
  • Een mix is 75 procent Siberische Husky en 75 procent Pomeriaan en is daardoor ietwat groter dan de doorsnee hond van deze raskruising.  

Meer soorten binnen de mix  

Uiteraard is het theoretisch ook mogelijk om een Pomsky te hebben met 87,5 procent Huskybloed, maar dan spreken we eigenlijk al niet meer van een Pomsky, maar van een Husky met één ‘niet-Husky’ opa. De hond zal de meeste kenmerken vertonen van een normale Husky. De meeste fokkers zijn het erover eens dat het mooiste resultaat wordt behaald bij de eerste generatie Pomsky’s.   

Alles wat je moet weten over het verzorgen van de grote en kleine Pomsky’s  

Er zijn een aantal dingen die essentieel zijn om te weten, zowel als je een grote als een kleine Pomeriaan x Husky aanschaft. Het is noodzakelijk om het dier te voorzien van goed voedsel bijvoorbeeld, maar ook om het dier af en toe bij de dierenarts te laten zien.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Aanleg om snel te dik te worden  

Uit onderzoek is gebleken dat zeker dertig procent van alle Nederlandse honden te dik is. Wij voeren onze honden te veel en te slecht. Wij raden je aan om een Pomsky, die zeker ook aanleg heeft om snel te dik te worden, goed te voeren. Dat betekent dat je de porties moet afwegen, maar ook dat je extra zal moeten investeren in kwalitatief voedsel. Zorg voor brokken met veel eiwit, vlees en vitamines.  

Houd altijd rekening met de gezondheid  

Zeker als je een kleine Pomsky hebt (met 75 procent genen van de Pommerse) dan is het goed om rekening te houden met de erfelijke ziektes die binnen het ras van de Dwergkees op kunnen spelen. Honden met meer Huskybloed zullen toch over het algemeen de wat sterkere beesten zijn qua gezondheid. We raden elk baasje aan om minstens eens per jaar de viervoeter na te laten kijken bij de dierenarts en zeker als het dier op leeftijd is, is dat essentieel.  

Welke afmeting Pomsky neem jij?  

We hebben het in dit artikel gehad over de afmetingen waarin een Pomsky kan komen, maar ook spraken we over het feit dat het dier eigenlijk nog geen gestandaardiseerd ras is. Daardoor zijn er heel veel verschillen in individuele honden. Welke afmeting van deze rassenmix je ook neemt, wij wensen je alvast veel geluk en gezelligheid toe met je toekomstige pup. Het hebben van een Pomsky is geweldig.  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

Pomsky fokker: vind de beste fokkerij

Pomsky fokker: vind de beste fokkerij

In de categorie ‘designerhonden’ is er nu ook de Pomsky. Je raadt het al – een kruising tussen de prachtige Husky en de schattige Pomeriaan. Het kan soms lastig zijn om een dergelijke hondenmix op een verantwoorde manier te laten fokken. Dat is dan ook waarom...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload