Home | Pomsky kopen: de ultieme gids

Pomsky kopen: de ultieme gids

⏱ Leestijd: 5 minuten

Ben jij op zoek naar een aanbieder of verkoper van een Pomsky, dan is dit artikel speciaal voor jou geschreven. Deze viervoeter heeft aan de ene kant de leuke, schattige en aanhankelijke kenmerken van een Pomeriaan, maar tegelijkertijd ook het stoere uiterlijk en het sterke karakter van de Husky. Natuurlijk wordt elke individuele pup weer net iets anders geboren, zoals met alle designerhonden. Wil je deze viervoeter kopen, dan is dit voor jou de ultieme gids.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Het karakter van de kruising  

Zowel de Husky als de Pomeriaan zijn beiden niet de meest makkelijke honden. De kleine Dwergkees, zoals de laatstgenoemde ook wel wordt genoemd, heeft bijvoorbeeld de neiging om veel te blaffen en te keffen. De Siberische sleetrekker is een hond die ook best wel wat ervaring van het baasje vereist. Hij is actief, moet veel aandacht krijgen en kan soms wat veel zijn voor mensen zonder die ervaring. 

Het uiterlijk van de mix  

Een Pomsky wordt soms ook weleens een mini-Husky genoemd en dat is niet zonder reden. Het is namelijk zo dat de Pomeriaan ver weg familie is van de Akita, maar ook de Husky. Dat kun je alleen al zien aan de vachtsoort die het dier heeft, die is misschien dan wel langer, maar is wel vergelijkbaar qua dichtheid. Het kruisen van deze twee rassen is dan ook om die reden een hele logische stap.  

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het vinden van een puppy  

Over het algemeen raden we mensen aan om een Pomsky te kopen als hij nog een pup is (ergens tussen de 7 en 11 weken), om zo voldoende tijd te hebben in zijn eerste anderhalf jaar om hem te trainen. Het vinden van zo’n pup is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Lang niet alle fokkers zien het zitten om twee rassen met elkaar te kruisen en lang niet alle hondenfokkers die dat wel zien zitten zijn te vertrouwen. We gaan hier verderop in het artikel dieper op in.  

We willen je graag helpen  

Natuurlijk is het doel van dit artikel om jou te voorzien van voldoende praktische informatie en tips over de hondenmarkt, zodat je snel en op een betrouwbare wijze aan een gezonde pup komt. Wat moet je doen als je een Pomsky kopen wilt? Waar moet je naar kijken? Via wat moet je zoeken? Voordat we er dieper op ingaan, willen we je echter wat meer kennis laten maken met de Husky x Pomeriaan zelf.  

Kennis maken met de Husky x Pomeriaan – wie is de Pomsky?  

Het is goed om wat meer te weten over het ontstaan van de Pomsky en wie deze kruising eigenlijk is. Wat is bijvoorbeeld de geschiedenis ervan? En waarom zijn er steeds meer designerhonden op de hondenmarkt? Laten we het verhaal beginnen in de VS, waar het allemaal begon.  

De gekte van Amerikaanse fokkers  

De jaren zestig en zeventig kenden vernieuwing in de hondenwereld. Steeds meer fokkers wierpen de oude tradities overboord en begonnen te experimenteren met kruisingen en nieuwe ontwerpen. Zo ontstond de term ‘designerhond’. Ieder baasje kon een hele originele viervoeter bestellen. Anno nu kennen we veel meerdere mixen – neem de Maltipoo, de Jack Chi en de Bullkita. Sinds kort is er dus ook de Pomsky.  

Hoe deze viervoeter in Nederland kwam  

De mix Husky x Pomeriaan is een hele nieuwe kruising en ontstond pas officieel in 2010. Een aantal Nederlandse enthousiastelingen was gelijk verkocht en besloten hetzelfde dier te gaan fokken in Nederland. Dat gebeurde in 2011. Er is zelfs een wachtlijst voor deze viervoeters en je moet alleen al om op de wachtlijst te komen 800 euro neerleggen. Ja, de Pomsky is erg populair.  

Men fokt alleen nestjes F1  

Voor het kopen van een Pomeriaan x Husky is het essentieel dat je weet wat het F-systeem inhoudt. Dit is een manier om aan te duiden hoeveel generaties een Pomskyhond geleden afstamt van de rashonden. Een F1 is dus een regelrechte kruising van een Pomeriaan en een Husky, de F2 is een afstammeling van twee F1’s en ga zo maar door. Officiële fokkers in Nederland fokken vaak alleen de F1.  

Hoe gaat men praktisch te werk  

Er zijn twee vragen die vaak worden gesteld over de kruising. Hoe kan een Pomeriaanse teef een pup van een Husky dragen en baren, past dat wel? En, andersom, hoe kan een kleine Pomeriaanse reu een grote Huskyteef dekken? Het antwoord is heel eenvoudig – de Husky is altijd de moeder en wordt kunstmatig geïnsemineerd. De Huskyteef zal geen problemen hebben met het ter wereld brengen van de kleine Dwergkeeshondjes.  

Het nemen van een Pomskypup – hoe koop je er één op een verantwoorde manier?  

Het is een hele opgave om op de Nederlandse hondenmarkt een goede, gezonde en verantwoord gefokte pup te kopen. Dat is echt niet makkelijk en er zijn heel veel aanbieders en verkopers die je namelijk een zwakke en ziekelijke viervoeter aan willen smeren. Hier een aantal tips om niet in hun valkuilen te trappen.  

Kijk naar goede fokkers  

Kijk niet op marktplaats, internetfora of in de dierenwinkel, want als je daar een pup koopt, dan weet je eigenlijk nooit helemaal precies waar het dier is gefokt en hoe hij is ontstaan. Alleen als je een betrouwbare fokker vindt, die passie heeft voor zijn vak en enthousiasme heeft voor de Pomsky, kun je er zeker van zijn dat het dier op een verantwoorde manier is gefokt.   

Er zijn veel illegale fokkers  

Volgens een krantenartikel van nog niet zo lang geleden, worden er in Nederland jaarlijks zo’n 150.000 pups verkocht. Van die pups is het bij ongeveer de helft niet duidelijk waar ze vandaan komen. Een groot deel van die puppy’s zijn gefokt op hondenfokkerijen in Oost-Europa waar teven in erbarmelijke omstandigheden moeten leven en moeten baren aan de lopende band. Je kunt dus maar weinig aanbieders op marktplaats en internet vertrouwen.  

Een fokker vind je bij de vereniging  

Een erkende fokker vind je eigenlijk alleen bij de rasvereniging. Er zijn voor elke hondensoort wel verenigingen opgericht in Nederland met enthousiaste baasjes en eigenaren van bepaalde hondensoorten. Ga bij een vereniging voor Husky’s, Pomerianen of zelfs voor Pomsky’s (als die er is voor deze kruising) kijken en zoek daar naar contactinfo voor een betrouwbare en erkende hondenfokker.   

Je kunt ook kiezen voor het asiel  

Uiteraard is er nog een optie. Je kunt ook een Pomsky uit het asiel adopteren. De kans dat er dergelijke honden in het asiel te vinden zijn, is niet klein. Mensen vinden het beestje namelijk qua uiterlijk erg leuk, maar qua innerlijk zijn ze soms erg veel. Soms weten mensen geen raad met het keffen van de hond dat ze het dier wegdoen.  

Dit moet je weten voordat je een Pomsky viervoeter neemt  

Met de bovenstaande tips kom je al heel ver. Je weet dan in ieder geval hoe je op een verantwoorde manier een Pomskyhond koopt. Je weet echter nog niet waar je nog meer rekening mee moet houden. Dat is waar we het nu over gaan hebben. 

Houd rekening met de kosten  

Het is essentieel dat je er zeker van bent dat je een Pomeriaan x Husky kan betalen. Er zijn helaas te veel mensen die een hond nemen en er pas daarna achter komen dat het toch wel erg duur is om zo’n dier te onderhouden. Wij raden je aan om een budget op te stellen. De aanschafprijs ligt ergens tussen de 1500 en 3000 euro en daarbovenop komt nog het dagelijkse bord voer en de verzorging. In totaal kan het ook wel 2000 euro per jaar kosten.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De gezondheid van het dier  

Hoewel het over het algemeen goed is voor een viervoeter om gekruist te worden met een ander ras – het komt de gezondheid vaak ten goede – is de Pomsky geen supergezond ras. Je zult dus echt wel rekening moeten houden met dierenartskosten. We raden je aan om een medische verzekering aan te gaan en om je dier regelmatig aan de dierenarts te laten zien.  

De Pomsky moet naar de trimsalon  

De lange en donzige haren van de Pomeriaan zullen ook (deels) geërfd worden in de mix. Dat betekent dat je toch wel regelmatig naar de trimsalon moet gaan om het dier bij te laten knippen. Haren kunnen vooral bij de ogen, oren, poten en de staart mogelijk tot infecties of ontstekingen zorgen. Het is dus wel nodig dat je hierin investeert.  

Een ultiem advies voor het nemen van een Pomeriaan x Husky  

We hebben je in dit artikel uiteengezet hoe je verantwoord een Pomsky koopt. Daarnaast hebben we je wat meer verteld over de kosten en waar je nog meer rekening mee moet houden. Het laatste advies wat we je kunnen meegeven, is dat het cruciaal is om deze hond alleen te nemen als je er echt van wil houden. Alleen als je liefde kunt geven aan je viervoeter, dan zal het dier die liefde voelen en in het kwadraat aan je teruggeven. Wij wensen je een liefdevolle vriendschap toe. 

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

De Pomsky is een prachtig dier, een vrij recent geïntroduceerde viervoeter gekruist uit een rasechte Husky uit Siberië en een lieve Pomeriaan. Omdat de eerstgenoemde toch een vrij grote hond is en de laatstgenoemde toch eigenlijk wel heel klein, is het een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload