Home | Alles wat je wil weten over de Pomsky merle

Alles wat je wil weten over de Pomsky merle

⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je het ons vraagt, is de Pomsky echt wel een hondenmix die de wauw-factor heeft. Je raadt het misschien al, dit dier is een kruising tussen een Siberische Husky en een Pomeriaan. De kans is groot dat als je dit dier ziet van dichtbij en hem lekker mag aaien, dat je gelijk verkocht bent. In dit artikel gaan we ons niet zozeer focussen op het karakter van de hond, maar vooral over het uiterlijk, de kleuren en met name de merle.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Over de prachtige mini-Husky  

De Pomsky, ook wel de mini-Husky genoemd, is een prachtige viervoeter. Mensen zijn gek op zijn wolfachtige uiterlijk, zijn heerlijke donzige vacht en zijn toch wel pittige karakter. De kruising is overigens heel logisch – ver weg zijn de Husky en de Pomeriaan nog familie van elkaar. We raden je aan om je gauw in te schrijven in de wachtlijst, want het dier is enorm populair en het duurt wel even voordat je er eentje vindt. 

In deze kleuren komt de Pomsky  

Over het algemeen komt deze rassenmix in een vaststaand aantal kleuren en patronen. Het gaat hier dan over de kleuren die zowel bij de Dwergkees als bij de Siberische sleetrekker voorkomen. Er zijn vrij weinig Pomskypups die met één egale kleur worden geboren. Meestal is het dier een combinatie van twee of drie van de volgende kleuren: wit, zwart, vele tinten grijs (van blauw tot zilver) en rood (tinten van oranje, rood en bruin).  

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Er zijn veel variaties  

We kunnen eigenlijk nooit helemaal verwachten hoe een nest met puppy’s eruit zal gaan zien. Elke individuele pup kan er weer heel anders uitzien. Niemand kan helemaal een duidelijke voorspelling maken. Ook is het goed om te vertellen dat er geen relatie zit tussen de kleur van een viervoeter en het karakter van het dier. Dat is bij sommige andere rassen wel het geval.  

Focussen op de merle  

In dit artikel zullen we ons echter focussen op een hele interessante combinatie van kleuren – de merle. Het gaat hier om een specifiek patroon waar elke haar meerdere kleuren kan hebben. Dit wordt overigens vaker geassocieerd met een mutatie waar problemen met de gezondheid het gevolg van is. Het merle-gen komt veel minder voor bij de Husky x Pomeriaan dan bij sommige andere rassen, zoals de Australische Herder en de Border Collie.  

Alles over de geschiedenis en het ontstaan van de Pomsky en hoe men het dier fokt  

De Pomsky is nog maar recentelijk ontstaan. Het is goed om ons kort te verdiepen in de vraag hoe de Husky x Pomeriaan oorspronkelijk is ontstaan. Ook is het goed om het te hebben over hoe een dergelijke pup ter wereld kan komen. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk.  

Een intro op de Pomeriaan  

De Pomsky bestaat voor vijftig procent uit genen van de Pomeriaan. Dit ras komt oorspronkelijk uit de Duitse regio Pommeren en wordt wel gezien als de kleinste viervoeter ter wereld. Het dier is mede door zijn kleine postuur een hele zwakke en ziekelijke hond. De lijst van genetische aandoeningen en erfelijke ziektes is heel lang. Het is dan ook niet gek dat fokkers kiezen om met dit dier te fokken.  

Een inleiding op de Husky  

Het fokken van het Pommerse ras met de prachtige Siberische Husky is een logische keuze, want de dieren zijn ver weg aan elkaar verwant. Dit ras is bovendien een hele sterke en gezonde viervoeter die volgens sommigen heel dicht bij de wolf staat. Hij is beresterk en is oorspronkelijk altijd gebruikt om sleeën te trekken en om te werken. Het is dus goed om de twee rassen te kruisen.  

Het probleem met deze rassenmix  

Het grootste probleem van deze kruising, is dat het natuurlijk eigenlijk niet tot stand kan komen. De Dwergkees is simpelweg te klein om zijn Siberische partner te dekken en andersom kan het plaatsen van Huskyzaad in de baarmoeder van een Dwergkeesteef desastreus zijn. De enige manier om een Pomsky te krijgen uit een kruising is door een Huskymoeder kunstmatig te insemineren.  

Een populaire viervoeter in ons land  

Al sinds jaar en dag worden er in de Verenigde Staten gesleuteld aan rashonden. Mixen, kruisingen en designerhonden komen daar immers vandaan. Dat geldt ook voor de Pomsky, een hond die pas in 2010 voor het eerst ontstond. In 2011 opende een Pomskyfokker zijn deuren in Nederland. Anno nu moet je bereid zijn om soms wel 1000 euro neer te leggen voor een plek op de wachtlijst om een dergelijke pup, een kruising, aan te schaffen. Zeker de merle is enorm duur.  

Dit moet je weten over de merle Pomsky – de genetica en de gezondheid  

We gaan ons kort verdiepen in het ontstaan van een merle Pomsky, de gezondheid van de merle en het uiterlijk van deze viervoeter. Dit is wat je hierover moet weten voordat je besluit om zo’n prachtig dier aan te schaffen.  

Het uiterlijk van dit specifieke patroon  

Een Pomsky met het merle-patroon zal een heel interessant uiterlijk vertonen. Omdat elke individuele haar meerdere kleuren heeft, ontstaat er bij een dergelijke hond een soort marmeren of gevlekt uiterlijk. Het patroon is enorm populair. Overigens kan dit patroon ook op de ogen werken. De ogen worden dan blauw of allerlei kleuren.  

De merle is een stuk duurder  

Als je bij de fokker vraagt om een merle, zul je hiervoor meer geld neer moeten leggen. Dat heeft met allerlei dingen te maken. Vanwege het feit dat er veel meer problemen met de gezondheid kunnen ontstaan, moeten fokkers meer onderzoek doen naar de ouders van een merlehond. Een andere reden voor de hogere prijs is natuurlijk het feit dat er een klein aanbod is en een grote vraag.  

De genetica van deze kleur  

De meest voorkomende merle-kleur is blauw, maar je kunt hem ook in het rood, lever en zelfs zwart krijgen. Je krijgt soms een dergelijke viervoeter als één voorouder het gen draagt. Als je echter twee voorouders hebt die allebei merles zijn, dan is dat een probleem – dit kan nog sterker leiden tot ernstige problemen met de gezondheid.  

De gezondheid van de merle  

Ja, er zijn zeker risico’s bij het nemen van een merle-hond. Het feit is dat er bij deze versie gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Enkele problemen bij het kleurenpatroon zijn oogafwijkingen, huidaandoeningen en gehoorproblemen. Het is dus goed om vaker met deze viervoeter naar de dierenarts te gaan dan bij de gemiddelde viervoeter.  

Tips voor het kopen van een merle Pomsky – zo koop je een gezonde pup  

Als jij helemaal weg bent van de Pomsky in het merle-patroon, dan zijn er een aantal dingen die je moet weten over deze viervoeter. Het is niet makkelijk om een gezonde viervoeter van deze rassenmix te vinden.  

Het vinden van een fokker  

De meest cruciale stap in het vinden van een gezonde merle-pup is het vinden van een goede fokker. Alleen een betrouwbare fokker zal ervoor zorgen dat de genen van de beide ouders zijn onderzocht. Je krijgt niet alleen een gezonde pup thuis, maar je hebt ook de documenten om dat te bewijzen. Dit betekent echter ook dat je wat meer geld voor een dergelijk dier neer zal moeten leggen.  

Het berekenen van de kosten  

De gemiddelde Pomsky pup kost ergens tussen de 1500 en 3000 euro. Een dergelijke rassenmix met het kleurenpatroon ‘merle’ kan echter flink wat duurder zijn in de aanschaf. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de kleur erg zeldzaam is, maar ook omdat er een grote vraag naar is. Mensen vinden deze marmeren en gevlekte viervoeter nou eenmaal erg mooi.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Kosten van de dierenarts  

Naast de kosten van de aanschaf zul je toch zeker wat meer kosten in je budget mee moeten nemen voor de dierenarts. Zoals we hierboven hebben verteld, heeft een merle-hond meer aanleg om blindheid en doofheid te ontwikkelen en ook problemen met de huid komen vaker voor. Dit betekent overigens ook dat de medische polis voor dit dier waarschijnlijk wat duurder zal zijn.  

Alle factoren in ogenschouw nemen  

We raden je aan om alle factoren in ogenschouw te nemen voordat je besluit om een dier van deze rassenmix in deze kleur te nemen. Ben je bereid om de tijd en het geld te investeren om een pup in een dergelijke kleurenpatroon aan te schaffen, of is het beter om een andere kleur viervoeter te nemen?  

Je weet nu alles over de Pomsky merle  

Het is niet zonder reden dat de Pomsky merle een heel populaire viervoeter is. Het dier is niet alleen erg mooi om te zien qua vacht, maar heeft ook nog eens vaak een hele interessante kleur ogen. Het is nu aan jou de keuze of je wilt gaan voor een merle-versie van deze viervoeter of dat je toch gaat voor een ‘normale’ of ‘standaard’ kleur. Nu je de voor- en nadelen kent, kun je een goede keus maken. 

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload