Home | Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters en oude rassen. In dit artikel gaan we ons focussen op de mini-Pomsky, een nog kleinere versie van de normale mix tussen een Siberische Husky en een Pomeriaan.   

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Dit moet je weten over de Pomsky  

Als je een Husky en een Pomeriaan met elkaar kruist, dan is het resultaat niet altijd hetzelfde. In geen enkele mix kun je precies weten welke genen er recessief zijn en welke genen er dominant zullen zijn. Er zullen dus best wat uitschieters kunnen zitten. De gemiddelde Pomskypup, rechtstreeks afstammend van de beide voorouders, zal zo rond de 30 centimeter tellen op de schoft en qua gewicht zal de hond rangeren tussen 8 en 16 kilo.   

Wat je moet weten over de Husky  

Het is goed om beide honden kort te bespreken, zodat we een verwachting kunnen beschrijven. De Husky wordt soms wel 60 centimeter. Ook kan het dier vrij zwaar worden – wel 26 of 27 kilo voor een reu en zo’n 20 of 22 kilo voor een teef. Het is daarmee een hele grote en sterk gebouwde viervoeter. Dat is ook wel nodig voor deze Siberische hond die van oorsprong sleeën moest trekken in de kou.  

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Dit moet je weten over de Dwergkees  

De Huskygenen mogen de Pomsky dan een hele grote hond maken, de genen van de Pomeriaan – ook wel Dwergkees genoemd in Nederland – maken het dier juist heel klein. Volgens sommigen is de Dwergkeeshond het kleinste ras ter wereld. Dat is best goed mogelijk, aangezien het dier slechts 2 tot 3,5 kilo weegt en op de schoft nooit veel langer wordt dan 22 centimeter. De Husky is daarmee dus bijna drie keer zo lang en maar liefst acht keer zo zwaar.  

Alles over de Pomsky mini  

In dit artikel gaan we ons focussen op de Pomsky mini. Dat is overigens meer een aanduiding voor de Husky x Pomeriaan die terug is gefokt met de laatstgenoemde. Met andere woorden, het dier bestaat voor 75 procent uit Pommerse genen en slechts voor 25 procent uit de genen van de Siberische sleetrekker. De benaming voor deze ‘back cross’ is dus – de Pomsky mini.  

Het fokken met de Pomsky en het belang van het F-systeem  

Om de hoofdvraag in dit artikel te beantwoorden, is het handig als we begrijpen hoe het fokken met de Pomsky in zijn werk gaat. Niet iedere Pomeriaan x Husky zal er precies hetzelfde uitzien. Ook maakt het uit van welke generatie de kruising is voor de grootte van het dier. 

Het is lastig om het dier te fokken  

We hebben het al een beetje gehad over het grote verschil tussen de afmetingen van de Husky en de Pomeriaan. Misschien heb je het jezelf al afgevraagd, maar hoe kunnen twee zo verschillende honden met elkaar paren? Het antwoord is heel simpel – niet. Een Dwergkees-reu kan een Huskyteef niet dekken en hoewel het andersom theoretisch wel mogelijk is, is het zielig voor de kleine baarmoeder. De enige manier om een nestje Pomskypups te fokken, is door gebruik te maken van kunstmatige inseminatie.  

Hoe het idee oorspronkelijk is ontstaan  

Het is vanwege deze onnatuurlijke manier van zijn ontstaan dat de Pomsky nog maar een hele jonge viervoeter is. Het mixen en kruisen van designerhonden werd populair in de jaren zestig en zeventig, maar anno nu moet alles steeds gekker. In 2010 kwam de eerste pup van deze rassenmix ter wereld en inmiddels is het dier ook in ons land gearriveerd. Er is zelfs een officiële Pomskyfokker.  

Wat je moet weten over het F-systeem  

De meeste fokkers van de Pomsky begrijpen heel goed dat ze de mooiste pups krijgen als ze direct de twee rashonden met elkaar kruisen. Elke generatie daarna is de kans dat de uiterlijke kenmerken één bepaalde kant optrekken groter. De zogenaamde ‘fiftyfifty’ pup van de eerste generatie wordt een F1 genoemd. Twee F1’s maken samen F2-pups enzovoorts.  

Terugfokken naar de Pomeriaan  

Het gebeurt echter ook dat fokkers een F1-pup nemen en deze terugfokken met een Husky of met een Pomeriaan. Als we het dus hebben over de Pomsky mini, dan hebben we het over het algemeen over een pup die voor 75 procent uit Pomeriaans bloed bestaat en voor 25 procent uit een Husky. De F-code die fokkers hiervoor hebben bedacht is – F1b. De ‘b’ staat daarbij voor ‘back cross’ of het terug kruisen naar één van de twee voorouders.  

Alles wat je moet weten over de Pomsky mini – neem jij dit dier?  

Nu het wat duidelijker is hoe een Pomskyhond wordt gefokt, kunnen we ons richten op het beantwoorden van de hoofdvraag van dit artikel. Wie is de lieve mini en wat moeten we weten over deze schattige miniversie van de Pomsky? En hoeveel soorten mini-versies zijn er?  

Vier soorten mini Pomsky  

De rassenmix van dit artikel bestaat nog maar kort en er is nog weinig informatie beschikbaar over de mini-versie van het dier. We hebben het al gehad over de ‘simpele’ F1b variant. Bij deze versie zijn er meer Pommerse genen, waardoor het dier automatisch kleiner wordt. Naast de standaard, is er dus de mini-, maar er zijn ook de theekopje en speelgoed (toy) versies.  

Kort over de theekop  

Onder sommige hondenliefhebbers is het de afgelopen decennium populair geworden om een theekop versie te maken van hun favoriete rashond of mix. Er wordt heel agressief gefokt door fokkers, zodat de viervoeter heel klein wordt. Zo klein zelfs dat hij in een grote mok zou kunnen passen. Meestal lukt het niet om dit in één generatie Pomsky’s te doen en een F1 theekop zal niet bestaan.  

Kort over de speelgoedversie  

Omdat er geen standaarden zijn binnen deze mix, en al helemaal niet wat betreft de kleinere versies, is het niet altijd duidelijk wat mensen bedoelen. Sommigen denken dat de ‘toy’ en ‘teacup’ gewoon synoniemen zijn van elkaar. Anderen zeggen dat de toy-versie tussen de standaard en de theekopversie in liggen. Uiteraard kunnen de afmetingen sterk variëren per fokker en per vereniging.  

De Pomsky is nog altijd groter  

Het is goed om op te merken dat de Pomsky over het algemeen toch nog steeds een beetje groter zal zijn dan de Pomeriaan. Het is en blijft een feit dat er in de rassenmix genen zitten van de Husky. Die genen krijg je niet zomaar klein. Als je dus echt een hele kleine viervoeter wil hebben, zorg dan dat je een mini Pomeriaan krijgt. Uiteraard is de mini-versie van de Pomsky wat gezonder.  

Dit moet je weten over de gezondheid en de ethiek over kleine Pomsky’s  

Er zijn al veel zorgen om de gezondheid van kleine dwerghondjes zoals de Pomeriaan en het is dus des te meer logisch dat er ook ethische vragen worden gesteld bij het maken van mini-versies van de Pomsky. Dit is wat je moet weten over deze ethische kwesties en over de gezondheidsproblemen van de mini.  

Hoe kleiner, hoe minder gezond  

Het is essentieel om te weten dat hoe kleiner een hondje is, hoe minder natuurlijk dat wordt voor een dergelijk beestje. Er kunnen heel veel problemen ontstaan met het fokken van deze veel te kleine hondjes. Sommige mini-versies van rashonden worden geboren met te grote hersenen voor hun hersenpan, waardoor ze hun leven lang last hebben van hoofdpijn en druk op hun schedel.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Rekening houden met de gezondheid  

Het is dus altijd goed om rekening te houden met de gezondheid van zo’n kleine viervoeter. Vaak ontstaan er naast ellendige hoofdpijn ook problemen met de reproductieorganen. Sommige teefjes worden zwanger en sterven door het feit dat de puppy’s te groot zijn in haar baarmoeder. Dierenorganisaties tegen dierenleed waarschuwen voor grote problemen en voor veel lijden.  

Ons genot of een gezonde pup?  

De vraag die wij als hondenliefhebbers ons zouden moeten stellen is – wat heeft meer waarde? Gaan we voor een gezonde pup? Of vinden we het belangrijker dat een dier er leuk uitziet, zodat wij foto’s kunnen posten op onze sociale media? Als je daar nog niet aan hebt gedacht, is het goed om je wat verder in te lezen over de gezondheidsproblemen die aan een mini-Pomsky of aan andere mini-viervoeters worden toegeschreven.  

Ga jij voor de mini, theekop of speelgoed Pomsky?  

Hopelijk ben je door dit artikel nu beter geïnformeerd, niet alleen over de mini-, theekop- en speelgoed Pomskypups, maar ook over het feit dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is als je besluit te gaan voor zo’n viervoeter. We raden je aan om regelmatig met zo’n diertje naar de dierenarts te gaan. Als je besluit een kleine te nemen, zorg dan dat je hem heel zijn leven liefhebt en voor hem zorgt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Pomsky fokker: vind de beste fokkerij

Pomsky fokker: vind de beste fokkerij

In de categorie ‘designerhonden’ is er nu ook de Pomsky. Je raadt het al – een kruising tussen de prachtige Husky en de schattige Pomeriaan. Het kan soms lastig zijn om een dergelijke hondenmix op een verantwoorde manier te laten fokken. Dat is dan ook waarom...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload