Home | Pomsky prijs: hoe duur is deze viervoeter?

Pomsky prijs: hoe duur is deze viervoeter?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Je hebt er misschien al weleens van gehoord, de Pomsky. Deze schitterende kruising tussen een schattige Pomeriaan en een stoere, noordelijke Siberische Husky kan iedere hondenliefhebber omverblazen. Ben je benieuwd hoeveel een viervoeter van deze mix je gaat kosten? Kijk of een hond in jouw budget past. We hebben dit artikel eraan gewijd om alle kosten op een rijtje te zetten voor jou.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

De prijs van een Pomsky  

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Een gezonde, verantwoord gefokte Pomeriaan x Husky met de juiste documenten en gezondheidszorg zal maar liefst een bedrag van ergens tussen de 1500 en 3000 euro kunnen opbrengen. Dat is een groot bedrag, maar als je bedenkt dat je voor dat bedrag een pup krijgt die al is ingeënt, gechipt en ontwormd en waarvan je weet dat er genetisch onderzoek is gedaan en dat de stamboom gewoon klopt, dan is dat het zeker waard.  

Het is natuurlijk geen echt ras  

Het eerste wat we over de Pomsky moeten vertellen, is dat er geen erkenning bestaat voor dit ‘ras’. Sterker nog, er is een discussie in de hondenwereld of je een kruising van meerdere generaties wel een ras mag noemen. Er bestaan inmiddels al meerdere generaties Pomeriaan x Husky, waardoor er een soort afzonderlijk ras is ontstaan. Toch zijn de meningen erg verdeeld.   

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De letter F en wat dat betekent  

Er wordt onderscheid gemaakt tussen diverse generaties Pomeriaan x Husky. Neem je bijvoorbeeld een Pomskykruising van wie de ene ouder een Pomeriaanse viervoeter is en de andere een Huskyhond, dan spreken we over een F1, een eerste generatie kruising. Kruis je echter twee F1’s met elkaar, dan krijg je een F2. Theoretisch gesproken kun je zo nog tientallen F’s verdergaan.  

Wat de prijs bepaalt van de pup  

Waarom vertellen we dit? Wel, er zijn genoeg factoren die de prijs van een Pomsky betalen en de F-graad is daar een van de belangrijkste van. Over het algemeen wordt aangenomen dat een F1 de meeste kenmerken van beide honden over zal nemen en dus de mooiste is. Hoe meer generaties, hoe meer het uiterlijk naar één van de twee rassen zal trekken. Overigens zijn er nog genoeg andere factoren, zoals vacht- en oogkleur, afkomst en bouw, die de prijs kunnen bepalen.  

Een introductie op de Pomskymix – het creëren van een echte designerhond  

Twee decennia geleden had niemand er nog van gehoord, maar heden staan er lange wachtrijen met liefhebbers klaar om een Pomeriaan x Husky als huisdier te nemen. Voordat we de prijs en de kosten van de Pomsky gaan bespreken, zullen we eerst deze viervoeter kort introduceren.  

Amerikaanse fokkers begonnen ermee  

Het zal wel geen verbazing wekken dat het de Amerikanen waren die met het idee van kruisingen en mixen. Natuurlijk is het veredelen van hondenrassen al eeuwenoud, maar het idee dat we ‘designerhonden’ kunnen creëren is nog jong. De jaren zestig kwamen met designerhonden als de Labradoodle en de Cockapoo en later ook de Maltipoo en de Bullkita. En nu dus ook de Pomskyhond.  

Hoe de Pomeriaan x Husky in Nederland kwam  

De Amerikanen waren altijd al vooruitstrevender en progressiever als het ging om het doorbreken van tradities dan Europeanen. Toch kwam het idee van het kruisen van een Husky met een Pomeriaan erg snel naar Nederland. Waar de eerste Pomsky in 2010 ter wereld kwam, opende de eerste Pomskyfokker in ons land zijn deuren al in 2011. Inmiddels heeft deze fokker een wachtlijst waar je alleen al 800 euro voor moet betalen om op de lijst te staan, zo populair is het dier.  

De introductie van het F-systeem  

Veel fokkers van designerhonden maken gebruik van het F-systeem om aan te duiden hoeveel generaties terug het dier werd gekruist. Een directe kruising is een F1. De volgende generatie is een F2 en de derde generatie is een F3. Kruis je een F1 (een Pomsky) met een Husky of Pomeriaan, dan spreken we van een F1b. De b staat hier voor ‘backcross’. Eigenlijk fokken alle fokkers in Nederland vooral de F1, simpelweg omdat dit dier het meest fiftyfifty wordt.  

De problemen met de fok  

Een Pomeriaan en een Husky kunnen door hun verschil in grootte eigenlijk praktisch niet paren. Doen ze dat wel, dan kan de Pomeriaan teef sterven aan een te grote pup in de baarmoeder. Het is om die reden dat fokkers eigenlijk altijd een Huskyteef kunstmatig insemineren met sperma van een Pomeriaanse reu. Dat is de meest veilige manier.   

Alles over de kosten van het kopen van een Pomsky pup – hoeveel kost dat?  

Misschien droom je al dagenlang over het moment waarop jouw pup vrolijk door je huis zal dartelen. Maar toch is het goed dat je weet hoeveel deze grap je gaat kosten. Je zal namelijk niet de eerste zijn die een viervoeter aanschaft en hem kort daarna weer verkoopt, omdat het gewoon te duur is.  

De Pomsky is een hele dure hond  

Het moge duidelijk zijn dat de Pomeriaan x Husky een hele dure hond is. Beide viervoeters zijn – mits ze goed en verantwoord zijn gefokt en in het bezit zijn van de juiste documenten – erg dure honden. Als je dan ook nog eens deze honden laat kruisen met elkaar, met gebruik van kunstmatige inseminatie, dan drijft dat de kosten helemaal op. Soms is het goed om een goedkoper ras te nemen, waar je wel geld voor hebt.  

Wat de prijs nog meer bepaalt  

Zoals we kort al vertelden, is het ook cruciaal dat een Pomsky een mooie en evenwichtige viervoeter is die zowel kenmerken van de Husky als de Pomeriaan vertoont. Het moet een verdeling zijn van ongeveer fiftyfifty. De beste en makkelijkste manier om zo’n evenwichtige verdeling te krijgen, is door de twee rashonden rechtstreeks te kruisen. We spreken hier dus van de F1, daarom de duurste. 

Geen erkenning voor de hond  

Hoewel de Pomsky dus erg populair is, moet je er ook rekening mee houden dat op het moment dat het dier geboren is, hij daarmee geen officiële rashond meer is. Het dier is niet erkend. En de kans dat dat binnenkort gaat gebeuren is vrij klein want de grote hondenorganisaties (de FCI en de AKC) zijn kardinaal tegen het erkennen van kruisingen en mixen. Dat om bestaande rassen te beschermen.  

Betaal nooit minder voor de mix  

Een prijs van 1500 tot 3000 euro voor een Pomsky is helemaal niet gek. Mede omdat het dier door kunstmatige inseminatie moet worden gefokt, is het erg duur om een Pomskyhond op de wereld te zetten. Wij raden je aan om nooit een hond van dit ras voor minder te kopen. Dat betekent waarschijnlijk dat het dier geen officiële kruising is, maar een hond die erop lijkt of er iets mis is met het dier.  

De kosten van het nemen, verzorgen en voeren van een Pomsky  

Het aanschaffen van een Pomsky mag dan veel kosten, we hebben het nog niet gehad over de verdere kosten die je te wachten staan als je een dergelijke mix in huis haalt. Maak je borst maar nat, want die zijn namelijk nog meer dan de aanschafkosten.  

Koop alle accessoires en attributen  

Ja, je zult rekening moeten houden met het kopen van een hondenmand, een borstel, kam, tandpasta, een hondenlijn met halsband en een set aan hondenspeeltjes. Ook moet je altijd een zak met voer en een aantal hondensnoepjes en -koekjes in huis hebben liggen. Dit kost allemaal best wel wat geld.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Regelmatig moet je naar de arts  

Ook moet je in je budget meenemen dat het dier regelmatig naar de dierenarts zal moeten gaan. De Pomsky mag dan een kruising zijn, dat betekent niet dat hij niet ziektes van beide ouderrassen kan erven. We raden je dus zeker aan om het dier eens per jaar en tegen het einde van zijn leven vaker, naar de dierenarts te brengen. Dat kost ook geld. Een medische verzekering is misschien voordeliger. 

De stelregel van de kosten  

Over het algemeen is er een stelregel die vaak wordt gebruikt bij het berekenen van de kosten van een viervoeter. Over het algemeen is elk baasje net zoveel voor zijn hond kwijt per jaar als dat hij betaalde voor de aanschaf. Dat betekent dat je jaarlijks zo’n 2000 euro kwijt kan zijn aan de verzorging en voeding van je Pomsky.  

Kun je een Pomsky eigenlijk wel betalen?  

Het is logisch als je fan bent van een Pomsky, maar het kan ook best zijn dat je er eigenlijk geen geld voor over hebt. Wil je graag een hond, maar heb je het geld niet voor een Husky x Pomeriaan, dan is het helemaal niet raar om te kijken naar een dergelijke viervoeter. Je kunt ook altijd navraag doen bij het asiel. Misschien zit daar een dergelijke viervoeter die je kunt redden. Hoe het ook zij, wij geloven dat de Pomskypup zijn geld zeker waard is. Hij is zo schattig en lief.  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload