Home | Pomsky pup… ontdek alles over deze lieve puppy

Pomsky pup… ontdek alles over deze lieve puppy

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Pomsky is een prachtige, onweerstaanbare viervoeter die zowel de stoere en sterke kenmerken van een Husky heeft als het formaat en de aanhankelijkheid van de Pomeriaan. Hoe deze ‘designerhond’ er precies uit zal zien, is bij elke individuele kruising weer net iets anders, maar eigenschappen van beide honden zijn terug te zien. In dit artikel focussen we ons voornamelijk op de vraag wat je moet weten als je een puppy van deze hondenmix wilt aanschaffen.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Hoe de Pomsky eruitziet  

Het is een hele goede keuze om voor deze mix te gaan. Soms wordt het dier ook weleens een mini-Husky genoemd, want de kans dat hij op een dergelijke Siberische sleetrekker zal gaan lijken is vrij groot. Ook de Pomeriaan is namelijk ver weg familie van de Husky, Akita en andere Noord-Aziatische viervoeters. Omdat ze dus gerelateerd zijn aan elkaar, zullen beide honden dus vergelijkbare kenmerken vertonen.  

Het karakter van de mix  

Het lastige van designerhonden is dat je nooit echt helemaal volledig zeker kunt zijn van de resultaten. Hoe het karakter van een Pomsky dus zal zijn is deels gissen. Natuurlijk kunnen we op basis van bestaande exemplaren en het karakter van de ouders wel een patroon zien. Meestal is het dier enthousiast, actief, nieuwsgierig en wil graag dingen leren. Hij zal zich sterk hechten aan zijn huisgezin.  

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het kopen van een puppy  

Ben jij op zoek naar een Pomeriaan x Husky pup, dan is het wel essentieel dat je weet hoe je die zoektocht begint. Je zal niet de eerste hondenliefhebber zijn die met de gebakken peren thuis komt te zitten omdat hij of zij is opgelicht door een gewetenloze fokker. In het tweede deel van dit artikel zullen we ons dus focussen op de vraag hoe je aan een puppy komt en waar je op moet letten als je er een koopt.  

Een puppy helpen opgroeien  

Daarnaast is het van kardinaal belang dat als je het trotse baasje mag wezen van een Pomsky, dat je weet hoe je het dier op moet voeden. Hoewel de Pomeriaan een viervoeter is die weinig ervaring vereist, is de Husky toch wel een wat pittiger ras. We raden je dus aan om je zeker goed in te lezen en is het nog beter dat je al wat ervaring hebt opgedaan. Het is een pré als je ooit al een hond hebt gehad.  

Een korte introductie op de Pomsky – hoe ontstaat deze viervoeter?  

We willen je graag kennis laten maken met dit ras dat ontstaan is uit een kruising. Hoe is deze kruising bijvoorbeeld ontstaan? En wat is de geschiedenis? Uiteraard moeten we voor de geschiedenis van designerhonden terug naar waar het allemaal begon – de Verenigde Staten.  

Het ontstaan van designerhonden  

Het zijn de Amerikanen geweest die meer dan gemiddeld met innovatie kwamen. Gedreven door geld zijn het Amerikaanse fokkers die vaak honden op de wereld wilden zetten die zo origineel mogelijk lijken. Het begon bijvoorbeeld met de Labradoodle – een mix tussen de Labrador en de Poedel en groeide uit tot Cockapoo’s en Goldendoodles. Nu is er dus ook de Pomsky.  

Het eerste nestje in Nederland  

Het kruisen van de Husky uit Siberië en de Pomeriaan is een heel recente uitvinding. Natuurlijk kan het zijn dat er eerder al kruisingen waren, maar waarschijnlijk kwam de eerste gerichte kruising ter wereld in Amerika in 2010. In 2011 besloot men ook in Nederland een dergelijk nestje op de wereld te zetten en zo ontstond ook in ons land de eerste officiële Pomsky fokker. Vandaag de dag is er een wachtlijst voor nieuwe nestjes.   

Vooral alleen F1 honden gefokt  

Het is goed om het kort te hebben over het F-systeem dat gebruikt wordt om generaties Pomsky aan te duiden. Als je een Pomeriaan kruist met een Husky, dan krijg je een F1. Als je een F1 met een andere F1 kruist, dan krijg je een F2 enzovoorts. Over het algemeen fokken de officiële hondenfokkers in Nederland vooral F1’s en worden volgende generaties gezien als ongewenst.   

Ze maken gebruik van inseminatie  

Het is een vraag die bij veel mensen op het puntje van de tong ligt, maar hoe kun je een Pomeriaan een Husky laten dekken? (Andersom is namelijk erg riskant – als een kleine Pomeriaan een Husky moet baren, dan is dat sowieso al heel erg moeilijk). Het antwoord daarop is heel simpel, de meeste kruisingen van dit ras worden gedaan door kunstmatige inseminatie. De Husky is dus altijd de moeder en de Pomeriaan altijd de vader.  

Dit is wat je moet weten over het nemen van een Pomskypup  

Het is behoorlijk lastig om een gezonde pup van deze mix te vinden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er maar weinig aanbieders en verkopers zijn van pups die het echt belangrijk vinden om een ras beter te maken. We geven je graag een aantal tips voor het vinden van een verantwoord gefokte pup.  

Een fokker kan een hoop fout doen  

Je kunt een willekeurige Husky vinden en een willekeurige Pomeriaan nemen en die met elkaar kruisen. Dat is echter niet de beste manier om een dergelijke hond op de wereld te zetten. Het is veel beter om eerst te kijken naar de genetische eigenschappen, DNA-onderzoek te doen en te kijken naar erfelijke ziektes. Een goede fokker neemt alleen de meest gezonde honden en fokt daarmee. Er zijn echter fokkers die snel een kruising maken en die voor veel geld verkopen. 

De hondenmarkt is een mijnenveld  

Als je bedenkt dat je gemiddeld zo’n 1500 tot 3000 euro neer moet leggen voor een mooie Pomsky, dan zal je wel begrijpen waarom er veel slechte ‘brood’-fokkers zijn die snel een nestje tevoorschijn willen toveren. Daarbij komt het feit dat er ellenlange wachtrijen zijn en mensen willen best geld betalen om sneller een pup te krijgen. Wij raden je dus aan om altijd voorzichtig te zijn en kritisch te blijven.  

Ga altijd langs bij de fokker  

Zeker sinds de coronatijd maken steeds meer mensen gebruik van de optie om een puppy thuis te laten brengen. Wij raden je echter af om dit te doen. Steeds meer mensen komen namelijk met een slecht gefokt, ziekelijk en zwak dier te zitten en hebben wel de volle mep betaald aan de fokker. Zorg dat je niet in deze valkuil trapt en ga gewoon naar de fokker toe en onderhandel face-to-face.  

Een Pomsky pup moet ook worden verzorgd, opgevoed en gesocialiseerd  

Hoewel de Husky x Pomeriaan een prima hond is om te hebben, is er wel wat meer ervaring vereist aan de kant van het baasje. Het dier is niet de makkelijkste in omgang en om hem op te voeden heb je zeker wel wat kracht nodig. Hier een aantal tips over het opvoeden, verzorgen en socialiseren.  

De Husky en de Pomeriaan  

Waar de Husky een echt jachtinstinct heeft, is de Pomeriaan een echt keffertje. Dat betekent dat je met een kruising tussen de twee potentieel te maken kan krijgen met beide uitersten. Het is goed om het dier al vroeg te socialiseren en deze instincten af te leren. Als je Pomsky namelijk ouder wordt en je doet niets aan het karakter, dan wordt het steeds lastiger om ermee te leven.  

Opvoeden moet altijd positief wezen  

Essentieel voor een goede opvoeding is het geven van een beloning. Hoewel er vroeger vaak nogal hard werd omgegaan met viervoeters, begrijpt men steeds beter dat een opvoeding en training op basis van een beloning bij honden veel beter werkt. Als jouw viervoeter dus een plasje doet in huis, negeer hem dan, maar als hij een plasje doet buiten, geef hem dan een hondenkoekje of -snoepje.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De pup moet leren stil te staan  

De Pomeriaan met zijn donzige vacht en ook de Husky met zijn hoge dichtheid aan haren, moeten echt elke dag wel geborsteld worden. Het is cruciaal om dit echt elke dag te doen, niet alleen om klitten te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat het vuil zich op gaat hopen onder de dikke vacht. Als je een puppy al aanleert om netjes stil te staan bij het borstelen, dan wordt het later veel makkelijker.  

Leer goed voor je pup te zorgen  

Naast het borstelen, opvoeden en socialiseren is het ook nodig om jouw Pomsky pup goed te voeren. Dat wil niet zeggen dat je hem veel te eten moet geven, maar voldoende kwaliteit en nooit te veel. Ook moet het dier veel worden uitgelaten. Zorg dat het dier niet te dik wordt – dat kan funest zijn voor de gezondheid.  

Zorg goed voor jouw Pomsky pup  

Heb je besloten om een prachtige Pomsky pup te nemen, dan is dat een keuze die je na het lezen van dit artikel in ieder geval geïnformeerd hebt gemaakt. Met de kennis die je hier in dit artikel op hebt gedaan, kun je een goed en verantwoord gefokte pup aanschaffen en kun je hem ook in zijn eerste levensjaar goed verzorgen. Wij wensen je veel liefde toe met jouw puppy. 

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload