Home | Jouw Pomsky volwassen? Dan mag je dit verwachten

Jouw Pomsky volwassen? Dan mag je dit verwachten

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Pomsky is een relatief nieuwe hond in de hondenwereld, maar niet minder stoer en schattig. Er zijn veel hondenliefhebbers die met open mond kijken als jij langs komt met zo’n dier. Ben jij de blije en trotse eigenaar van een Pomeriaan x Siberische Husky en is het dier al volwassen geworden? Dan hebben we in dit artikel meerdere aspecten van het opgroeien op een rijtje gezet. Is jouw Pomskyhond volwassen, dan mag je dit verwachten.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Stuk groter dan de Pomeriaan  

Als je de Pomeriaan leuk vindt, maar het lijkt je nog leuker om een wat grotere versie van deze kleine ‘Dwergkees’ te hebben, dan kun je gaan voor de Pomsky. Deze kruising wordt over het algemeen zo’n 37 centimeter op de schoft (variërend van 30 tot 45 cm) en het gewicht kan schommelen tussen de 11 en 15 kilo. Natuurlijk zal elke individuele kruising een weer net iets ander resultaat geven.  

Verschillen tussen de F-graden  

Fokkers van de Pomsky gebruiken de F-graad om de generatie aan te duiden na de eerste kruising van een Pomeriaan met een Husky. Als je een eerste generatie mix hebt, dan wordt deze meestal zo groot als dat we hierboven hebben beschreven. De tweede generatie heeft opvallend genoeg meestal de neiging om wat kleiner te blijven. Dit is iets om rekening mee te houden als je er een uitzoekt. We zullen later in dit artikel het F-systeem wat duidelijker uitleggen.  

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Pomsky als pup nemen  

Als je de Pomeriaan x Husky neemt als hij nog een pup is, dan zul je hem leren kennen als een heel vrolijk beestje dat huppelend en dartelend door het huis kan vliegen. Sommige eigenaren noemen hem zelfs een soort ‘geitje’, omdat hij zo lekker kan spelen, vergelijkbaar met hoe geiten met elkaar omgaan. Het duurt ergens tussen de 12 tot 14 maanden voordat deze kruising volledig volwassen is.  

Wat je moet weten over volwassen worden  

Het eerste jaar met je Pomsky is leuk, maar er moet ook veel getraind worden, het dier moet worden gesocialiseerd. Als het dier volwassen is, dan is het leven in bepaald opzicht toch een stuk eenvoudiger. Je zult minder problemen hebben met het gedrag als je hem als pup goed hebt opgevoed en je zult aan het diertje wennen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze viervoeter als hij volwassen is.  

Een korte introductie op de Pomsky – wie is deze viervoeter eigenlijk? 

Het is niet altijd makkelijk om een voorspelling te doen over hoe een kruising eruit komt te zien. Niet elk puppy in een nestje met Pomsky’s zal precies fiftyfifty de eigenschappen van zijn ouders weerspiegelen. Sommigen lijken meer op de één en sommigen meer op de ander. Het is daarom goed om ze beiden te bespreken.  

Wie is de Pomeriaan  

Deze viervoeter uit het Duitse Pommeren, waaraan hij overigens ook zijn naam dankt, heet in het Nederlands ook wel de Dwergkees. Het dier is klein van formaat en heeft daardoor aanleg voor een aantal erg erfelijke ziektes. Het is dus helemaal geen onlogische keuze om het dier te kruisen met zijn verre neef, de Husky. Het dier staat ook bekend om zijn steile maar dikke en donzige vacht.  

Wie is de Husky  

De Husky is een eeuwenoude rashond uit het Verre Oosten en Siberië waar hij oorspronkelijk sleeën moest trekken. Het dier wordt vaak vergeleken met een wolf, aangezien het uiterlijk daar erg op lijkt. Het is waarschijnlijk dat het dier inderdaad wolvenbloed heeft en het is daarom niet de meest makkelijke hond om op te voeden. Over het algemeen is dit ras uit Noord-Azië erg gezond en sterk. 

Hoe de combinatie is ontstaan  

De combinatie Husky en Pomeriaan is dus niet onlogisch, het is alleen erg onpraktisch. Een Pomeriaan-teef laten dekken door een Husky-reu is erg zielig, want het is nauwelijks mogelijk voor zo’n klein teefje om een grote Huskypup te baren. Andersom is het ook nauwelijks mogelijk voor zo’n kleine reu om een Husky-teef te dekken, hij is simpelweg te klein. Het is om deze reden dat fokkers de Husky-teef kunstmatig laten insemineren, de grootste reden voor de hoge prijs.  

Hoe het dier ook in Nederland kwam  

De eerste mini-Husky, zoals het dier ook weleens wordt genoemd, ontstond in 2010 in de Verenigde Staten. Het duurde niet lang voordat er ook in Nederland een speciale Pomsky-fokker zijn deuren opende. In 2011 konden mensen zich al inschrijven voor een wachtlijst, die tot op de dag van vandaag groeiende is. Mensen zijn bereid om 800 euro neer te leggen voor een plek op die lijst, zo populair is de Pomsky.  

Het F-systeem bij kruisingen  

Fokkers van designerhonden, mixen en kruisingen hebben een systeem bedacht om de meerdere generaties makkelijk te kunnen onderscheiden. Een directe kruising, de puppy’s van een Husky-teef die geïnsemineerd is met zaad van een Pomeriaan, is een F1-kruising. Als je twee F1’s met elkaar kruist, dan krijg je een F2 en zo kun je nog wel even doorgaan.  

Dit is wat je moet weten over het volwassen worden van een Pomsky  

Over het algemeen wordt een Pomsky ergens tussen de 12 en 15 jaar oud. Na het eerste en meest intensieve jaar, heb je dus nog 11 tot 14 jaar over om te genieten van je welopgevoede viervoeter. Hier zijn een aantal dingen die je over het volwassen-zijn en volwassen-worden van je mini-Husky moet weten.  

Zorg goed voor de Pomsky  

De Husky heeft behoorlijk veel aanleg om te dik te zijn. Ze kunnen zelfs zo dik worden dat de dierenbescherming soms honden van dit ras in bewaring neemt en bij de baasjes vandaan haalt omdat ze te dik worden. Zorg er dus voor dat je goed zorgt voor je Pomskyhond, dat je hem kwalitatief voer geeft waar hij nooit te veel van zal eten.  

De Pomsky kan flink ziek worden  

Zoals we hierboven kort al zeiden heeft de Pomeriaan een lange lijst aan problemen met zijn gezondheid. Die aandoeningen, ziektes en erfelijke problemen kunnen ook bij de Pomskymix op gaan spelen. Het is dus erg wezenlijk dat je het dier regelmatig aan de dierenarts laat zien. We raden je aan om het dier minstens één keer per jaar en op latere leeftijd meerdere keren per jaar naar de arts te nemen. 

Wat je moet weten over ouderdom  

In de hondenwereld geldt een hond die een leeftijd van driekwart van de leeftijdsverwachting van het ras heeft bereikt, gezien als ‘bejaard’. Dat betekent dat een Pomsky over het algemeen ergens tussen de 8 en 10 jaar, als oud mag worden gezien. Zeker na 8 jaar is het dus belangrijk om het dier te ontzien, om hem niet te veel uit te putten en om goed op zijn gezondheid te letten.  

Ouder worden is niet altijd leuk – problemen met een volwassen Pomsky  

De overgang van het puppy-zijn naar het volwassen worden is niet altijd leuk. Sommige honden hebben flink wat problemen in die overgangsperiode. Hier zijn een aantal dingen die je ook hierover moet weten.  

Omgaan met een pubertijd  

Ja, ook puppy’s kunnen bij het volwassen worden een soort pubertijd doorgaan. Het is een tijd waarin ze geslachtsrijp beginnen te worden. Dingen als loopsheid bij teven kunnen opspelen, maar ook een reu kan veranderingen in zijn gedrag tegenkomen. Hij kan soms wat rebelser zijn. Wees altijd geduldig, maar voedt je viervoeter streng op en met consistentie.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Denk ook aan steriliseren  

Het is goed om na te denken over sterilisatie of castratie. Ook het loops worden is onderdeel van volwassen worden. Als je geen nestje wilt met je teefje en je vindt het niet nodig om jouw reu in te zetten om een andere teef drachtig te krijgen, dan is het helemaal niet gek om je dier te steriliseren of castreren. Castreren kan vanaf 6 maanden, maar kan ook altijd op latere leeftijd. Doe de ingreep bij teefjes altijd minimaal 2 à 3 maanden na de periode van loopsheid. 

Praktische dingen van groter worden  

Er zijn nog een aantal logische gevolgtrekkingen van het volgroeid worden van een Pomsky. Het dier is groter, dus moet hij een grotere mand, een grotere voerbak en een bredere halsband. Ook kan een grotere hond langere wandelingen maken en is dat ook gezond voor het dier. Dit is allemaal geen hogere wiskunde en zal heel geleidelijk verlopen, maar het is en blijft een ontwikkeling die je mee zal maken. 

Rekening houden met een ouder wordende Pomskyhond  

Ben jij de trotse eigenaar van een Pomsky, of wil je weten of een oudere mini-Husky net zo leuk, lief en schattig is als een puppy? Wij kunnen je vertellen dat het ouder worden van een dergelijke viervoeter niet iets is waar je bang voor hoeft te zijn. Sterker nog, het is een eer om zo’n dier op te zien groeien en om hem te voorzien in zijn veranderende behoeften. Wij wensen je veel plezier voor die tijd.  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

De Pomsky is een prachtig dier, een vrij recent geïntroduceerde viervoeter gekruist uit een rasechte Husky uit Siberië en een lieve Pomeriaan. Omdat de eerstgenoemde toch een vrij grote hond is en de laatstgenoemde toch eigenlijk wel heel klein, is het een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload