Home | Pomsky wit: ontdek deze schitterende viervoeter

Pomsky wit: ontdek deze schitterende viervoeter

⏱ Leestijd: 5 minuten

Je kent de Pomeriaan met zijn lekkere dikke vacht vast wel. En ook ben je bekend met het fenomeen Husky. Maar de kans is groot dat je nog nooit gehoord hebt van de Pomsky, een kruising tussen die twee. Deze fenomenale mix heeft inmiddels al honderden huishoudens in Nederland veroverd. In dit artikel gaan we deze mix bespreken en focussen we op de witte vachtkleur van het dier. Ontdek samen met ons deze schitterende viervoeter.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Een heerlijk karakter en uiterlijk  

Deze prachtige designerhond wordt in de populaire literatuur ook wel vaak de mini-Husky genoemd en is een hond die niet alleen qua uiterlijk mensen van hun voeten kan blazen, maar ook qua karakter zijn ze zeer intelligent en sociaal. Veel mensen vinden het heerlijk om een uitdaging te hebben met hun hond en dat pittige zit ook in het karakter van de Pomsky. Kortom, een heel populaire hond.  

Dit zijn de kleuren van de Pomsky  

Er bestaat geen fokstandaard voor deze rassenmix, maar er zijn wel een aantal kleuren waarin het dier meestal komt. Het gaat om wit, zwart en enkele kleuren en tinten grijs (van zilver tot blauw) en enkele kleuren soorten en tinten rood (van bruin naar oranje). Het zijn deze kleuren die de mix van beide voorouders geërfd heeft. Ook bestaat er de merle-versie van de Pomsky, maar dat wordt vaak gezien als een mutatie en wordt door veel fokkers niet erkend.  

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een voorspelling maken is lastig  

Omdat we te maken hebben met een mix en geen rashond, is het erg lastig om te voorspellen wat het uiterlijk zal zijn van een nest met puppy’s. Elke individuele pup kan er weer geheel anders uitzien. Fokkers kunnen er zelfs niet helemaal zeker van zijn dat twee witte honden ook daadwerkelijk pups zullen baren die ook volledig wit zijn. Er is zoveel genetica waar nog te weinig duidelijkheid over is.  

Focussen op de witte Pomsky  

We verdiepen ons in dit artikel voor alles in deze rassenmix in het wit. We zullen deze kleur kort beschrijven, we zullen een aantal voor- en nadelen vertellen over de kleursoort. Daarnaast zullen we een aantal tips geven over hoe je ervoor kunt zorgen dat de vacht in al zijn pracht mooi kan blijven. Voordat we dat doen, is het echter verstandig om wat verder kennis te maken met dit interessante ras.  

Een korte kennismaking met de Pomsky – dit moet je weten over het fokken van het dier  

De kans dat je eerder van de Pomsky hebt gehoord, is vrij klein. Het dier is namelijk pas recentelijk ontstaan en is nog maar een ruime decennium in ons land te krijgen. Er zijn een aantal dingen die je moet weten over dit ras, voordat we verder gaan met het bespreken van de witte versie.  

De rashond uit Pommeren  

De ene helft van deze prachtige kruising hebben we te danken aan de Dwergkees, een viervoeter die oorspronkelijk uit de Duitse deelstaat Pommeren komt. Het is één van de kleinste rashonden ter wereld en dat heeft ook best wel veel (vooral negatief) effect op zijn gezondheid. Dit is één van de redenen waarom fokkers dit dier graag kruisen met andere rassen – om de problemen te verhelpen.  

De rashond uit Siberië  

De Pomeriaan is ver weg, zelfs nog familie van de Akita en de Siberische Husky en het is dus best wel logisch dat het dier met deze viervoeter wordt gekruist. Bovendien is de Huskyhond een zeer sterke viervoeter die gefokt is om te werken – hij moest van oorsprong sleeën trekken in het Noordpoolgebied. Het is dus een hele logische keuze als het gaat om het maken van een kruising met de Dwergkees.  

Het is lastig fokken  

Het moge duidelijk zijn dat er een gigantisch verschil zit in grootte tussen de Husky en de Pomeriaan. De eerstgenoemde is maar liefst drie keer zo hoog en maar liefst acht keer zo zwaar als de Dwergkees. Het is dus natuurlijk gezien niet mogelijk om een kruising te maken. Fokkers zoeken daarom hun heil in kunstmatige inseminatie. Het is altijd de Husky die wordt geïnsemineerd met Pommers zaad. 

Een populaire viervoeter in Nederland  

Hoewel de Pomsky origineel voor het eerst werd gefokt in de Verenigde Staten, besloten een aantal liefhebbers van het ras ook in Nederland een fokkerij op te zetten, speciaal voor deze rassenmix. De eerst hond kwam ter wereld in 2010 en een jaar later, in 2011, ook in Nederland. Ben jij op zoek naar een Pomskypup, dan zul je wel even moeten wachten. Er is namelijk een wachtrij. Overigens kost het maar liefst 800 euro om op die wachtlijst te komen.  

De witte Pomsky – de voor- en nadelen van het nemen van deze viervoeter  

Er zijn genoeg schaduwkanten aan de witte Pomsky om een goed overzicht te geven van de voor- en nadelen van de hond. Alleen als we open en eerlijk een beeld geven over de viervoeter kun jij een goede keuze maken. Dit is wat je moet weten voordat je deze rassenmix in huis neemt.  

Wit is gewoon heel erg mooi  

Het is helemaal niet gek als je als hondenliefhebber gewoon gaat voor de witte Pomsky omdat je hem mooi vindt. Je kunt zelfs kiezen uit verschillende soorten. Neem bijvoorbeeld de egaal witte, hoewel deze erg weinig voorkomt. Ook kun je kiezen voor de bonte – in combinatie met grijs, bruin of zwart. Het mooiste is echter de gemarmerde of ‘merle’. Het wit en het gekleurde deel van de vacht vermengt zich in een bepaald marmeren patroon.  

Wit wordt wel sneller vies  

Een nadeel van het nemen van een witte Pomsky is natuurlijk dat de vacht sneller vies wordt. Jouw viervoeter hoeft maar één keer in de sloot te springen of door een modderig veldje te rennen of hij moet weer onder de douche. Houd er dus rekening mee dat je flink wat langer bezig zal zijn met een hond met een lichte vacht dan een viervoeter met een donkere vacht.  

Wit is beter zichtbaar ‘s nachts  

Een voordeel van het aanschaffen van deze kleur Pomsky is overigens wel dat het dier beter zichtbaar is in de nacht. Als je ’s morgens vroeg als het nog donker is, of ’s avonds laat naar buiten gaat om het dier uit te laten, dan hoef je met de witte veel minder in te zitten over de vraag of automobilisten het dier al dan niet zouden zien. Statistisch gezien wordt een donkere hond vaker aangereden.  

Wit kan minder tegen de zon  

Je zult ook rekening moeten houden met het feit dat de lichtere honden minder goed tegen de zon kunnen. We raden je aan om een hond met weinig pigment niet in de volle zon te laten lopen. Ook kun je ervoor kiezen om speciaal voor honden geschikte zonnebrand aan te schaffen. Een voordeel is overigens wel weer dat de lichte vacht licht afstoot en dat hij daarom niet oververhit raakt.  

Wit kan sneller verkleuren  

Het komt bij een lichte kleur Pomsky heel vaak voor dat het dier lichtjes verkleurt. Het wit van de vacht wordt langzaam beige of er komt een hele vuile en vieze gele gloed over de vacht. Dit is vaak erg jammer, want de glans gaat er een beetje vanaf. We raden je aan om het dier dus nooit te vies te laten worden.  

Tips voor het verzorgen van de vacht van een witte Pomsky  

Ben je overstag en koop je een Pomsky in het wit? Dan moet je natuurlijk wel een beetje weten wat je kunt doen om de vacht mooi te houden en ervoor te zorgen dat de vacht niet verkleurt. Hier een aantal tips bij het verzorgen van de prachtige vacht.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Borstelen is het antwoord  

Het is essentieel om jouw langharige Pomsky regelmatig te borstelen. Alleen op die manier voorkom je klitten, maar kam je ook het vuil en de viezigheid uit de haardos. Je houdt de vacht mooi en netjes. Een ander groot voordeel van het regelmatig borstelen is dat de huid een betere doorbloeding krijgt. Borstel de mini-Husky minstens elke tweede dag.  

Soms moet hij in bad  

Jouw Pomsky in het wit moet regelmatig in bad. Het hoeft niet vaak, misschien één keer in de anderhalf à twee maanden. Als je het doet, zorg dan dat je de juiste hondenzeep hebt. Niet te sterk, want dan kan je de zelfreinigende eigenschappen in de vacht aantasten.  

Een keuze maken voor een Pomsky in het wit  

Wie is er niet fan van de mini-Husky? Deze prachtige Dwergkees x Huskyhond is misschien wel een van de meest succesvolle en interessante designerhonden ooit. In dit artikel hebben we de hond besproken in het wit en hebben we een aantal voor- en nadelen besproken van de kleuren waarin het beestje komen kan. Nu is het aan jou om een keuze te maken. 

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

De Pomsky is een prachtig dier, een vrij recent geïntroduceerde viervoeter gekruist uit een rasechte Husky uit Siberië en een lieve Pomeriaan. Omdat de eerstgenoemde toch een vrij grote hond is en de laatstgenoemde toch eigenlijk wel heel klein, is het een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload