Home | Pomeriaan x Husky kruising: alles over deze heerlijke mix

Pomeriaan x Husky kruising: alles over deze heerlijke mix

⏱ Leestijd: 5 minuten

Ben jij fan van ‘designerhonden’ en ben je op zoek naar de leukste kruising tussen twee van jouw meest favoriete hondensoorten, denk dan eens aan de Pomeriaan x Siberische Husky kruising. De kans is groot dat je deze viervoeter gelijk neemt, hij is zo stoer en tegelijkertijd zo schattig en heeft zowel kenmerken van het ene als van het andere ras. Er is zelfs een naam voor bedacht – de Pomsky. We vertellen je in dit artikel alles over deze heerlijke mix.  

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pomsky nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pomsky!

Een onverwachte uitkomst  

Het is soms lastig om een voorspelling te maken over het resultaat van een combinatie van twee hondenrassen, maar bij de Pomeriaan x Husky weten we al wat meer. Al minstens een decennia wordt deze kruising, de Pomsky, door liefhebbers gecreëerd en we kunnen dus al wat meer resultaten bestuderen die we voorbij zien komen op foto’s en in het echt.  

Over het prachtige uiterlijk  

Qua uiterlijk kunnen we alleen maar bewondering uiten. Dit ras wordt soms weleens de mini-Husky genoemd en dat is helemaal geen rare conclusie. Omdat de Pomeriaan en de Husky heel ver weg familie zijn van elkaar en dezelfde vachtsoort hebben, verandert de vorm van de hond helemaal niet zo gek veel. Vooral de eerste generatie Pomsky heeft ongeveer een evenredig aantal kenmerken van beide ouders. 

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pomsky wordt ook uitgebreid behandeld in Pomsky Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Over de afmetingen van de mix  

Als we het hebben over de F1-Pomsky, een eerste generatie kruising tussen een Pomeriaan en een Husky, dan zal het dier op de schoft minimaal 35, maximaal zo’n 40 centimeter worden. Qua gewicht kunnen we een inschatting maken dat het dier zo’n 11 tot 14 kilogram wordt. Hij is dus lang niet zo klein als de Pomeriaan en lang niet zo groot als de Husky – ideaal voor een normaal huishouden.   

Het doel van dit artikel  

Zeker als je Pomsky nog niet kent, dan is het goed om dit artikel te lezen. Wij zullen je alles vertellen over hoe dit dier is ontstaan, hoe duur het dier ongeveer zal zijn als je hem koopt, waar je een goede fokker vindt om een dergelijke viervoeter te laten fokken en wat je nog meer moet weten over het ras. Laten we nu eerst kort beginnen met het ontstaan van dit ras.  

De Pomeriaan x Husky – hoe is de Pomsky oorspronkelijk ontstaan?  

Zoals we al zeiden, is het helemaal niet zo simpel om een goede voorspelling te maken van een Pomskymix, zeker omdat elke individuele viervoeter er weer net iets anders uit zal zien. Laten we daardoor beginnen met het kort bespreken van beide ouders. Daarna vertellen we meer over de vraag waarom men begon met het fokken van deze mix.  

Een inleiding op de Pomeriaan  

In Nederland kennen we deze hond ook wel als ‘Dwergkeeshond’. De rashond van een extreem klein formaat komt van oorsprong uit de Duitse deelstaat Pommeren. Het feit dat het dier zo klein is, komt hem overigens duur te staan, het dier heeft een lange lijst aan erfelijke aandoeningen. Dat maakt het overigens een logische keuze om het dier te kruisen met een Husky. De Siberische rashond en de Duitse Pommerse zijn namelijk ver weg ook familie.  

Een introductie op de Husky  

Hoewel de Husky ongeveer dezelfde vachtsoort heeft (maar wat korter), is de viervoeter qua grootte de tegenpool van de Pomeriaan. Hij kan op de schoft zeker wel 50 centimeter worden. Sommige mensen noemen de hond uit Siberië ook wel een afstammeling van de wolf en qua uiterlijk lijkt hij daar ook wel een beetje op. In tegenstelling tot zijn Duits neefje, is dit ras erg gezond, sterk en houdt hij van werken.  

Het ontstaan van dit design  

De rage van het ontwikkelen van designerhonden komt uit de VS en begon in de jaren zestig met allerlei poedelmixen en samenvoegingen van Chihuahua’s en andere rassen. De Pomskyhond is een hele recente vrucht van deze rage en ontstond in 2010 in de VS en kwam in 2011 naar Nederland. Inmiddels is de wachtrij zo lang dat het 800 euro kost om überhaupt in de rij te mogen staan.  

Populariteit voor een designerhond  

Het is overigens erg lastig om een Pomsky te fokken – dat kan alleen door kunstmatige inseminatie bij een Husky-teef. Een Pomeriaan kan namelijk praktisch door zijn kleine formaat een Husky niet dekken en andersom zou het niet ethisch verantwoord zijn. De noodzaak om gebruik te maken van kunstmatige inseminatie is overigens ook de oorzaak van de hoge kosten voor deze mix.  

Het F-systeem bij designerhonden  

Fokkers die de traditionele rassen vaarwel hebben gezegd en zich bezighouden met het fokken van kruisingen, gebruiken vaak het F-systeem om aan te duiden van welke generatie een bepaalde viervoeter is. Een F1 is een directe kruising en afstammeling van een door een Pomeriaan geïnsemineerde Husky. Een F2 is een combinatie van twee F1’s en ga zo maar door.  

Dit moet je weten over het aanschaffen deze prachtige kruising – de Pomeriaan x Husky  

Als jij graag de eigenaar wil worden van een Pomskykruising, dan is het verstandig om daar een aantal dingen over te weten. Het dier is enorm lief en schattig, maar je kunt niet elke pup op zijn uiterlijk vertrouwen. Soms zijn er problemen met de manier waarop de fokker te werk is gegaan.  

Het kopen van een Pomsky  

De Nederlandse hondenmarkt is een mijnenveld. Er zijn heel veel aanbieders van hondenpups die het niet nauw nemen met de fokstandaard. Ze fokken een pup simpelweg omdat ze er geld mee willen verdienen. In het geval van de Pomeriaan en de Husky, is het heel makkelijk om onverantwoord te werk te gaan. Soms komen er zelfs honden van een Oost-Europese hondenboerderij waar teven onder erbarmelijke omstandigheden nestjes moeten vullen.  

Een Pomsky fokker vinden  

Het is daarom essentieel om een goede en betrouwbare fokker te vinden. Deze fokker vind je door te kijken bij een officiële fokclub of rassenvereniging. In ons land zijn er bijna voor elk ras wel verenigingen of clubs te vinden met liefhebbers voor dat specifieke ras en er zijn altijd wel erkende fokkers met wie deze clubs samenwerken en wiens contactinformatie op de website staat.  

De prijs van een Pomsky  

De gemiddelde prijs van een Pomeriaan x Husky ligt erg hoog, zoals we eerder in dit artikel al opmerkten. Dat komt doordat kunstmatige inseminatie de enige mogelijkheid is om dit ras te fokken op een verantwoorde wijze. De gemiddelde prijs van een pup van deze kruising ligt tussen de 1500 en 3000 euro. Een eerste inleg om überhaupt op een wachtlijst te komen kan al honderden euro’s kosten.  

Alles over de eigenschappen van de Pomeriaan x Husky – wie is de Pomsky?  

Het is goed om nog wat andere eigenschappen van de Pomsky te bespreken. Wat moet je bijvoorbeeld weten over de kleuren van de hond? En wat moet je weten over de gezondheid van de mix? We duiken er gelijk in.  

De gezondheid van de Pomsky  

De slechte gezondheid van de Pomeriaan (vooral door zijn kleine formaat) is één van de redenen waarom mensen besloten hebben om het dier te kruisen met een Husky. Hoewel de mix dus wel een stukje gezonder is, kan het dier nog steeds problemen hebben met de ogen, met de heupen en met de knieën. Vaak worden de dieren gecontroleerd op deze ziektes en uitgesloten van de fok als die ziektes worden gevonden.  

Leer alles over jouw lieve Pomsky

Wil je álles leren over jouw Pomsky? Bekijk dan ook het Pomsky Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Beweeg veel en voer goed  

De Pomskymix heeft ook een redelijk sterke aanleg om te dik te worden. Het is dus goed om niet alleen te letten op de porties voer die je het dier voorzet, maar ook dat je voldoende beweegt met de hond. Alleen als je hierop let, zal je ervoor kunnen zorgen dat het dier niet te dik wordt en daardoor lui en ziekelijk. Een Husky x Pomeriaan zal over het algemeen langer leven als hij kwalitatief eet en beweegt.   

Over de kleuren van de hond  

Over het algemeen komt de Pomsky in vier kleuren die in diverse combinaties met elkaar worden gecombineerd. Het gaat hier dan om grijs, zwart, wit en bruin. De kleur merle komt echter ook voor bij de Pomsky. Het is de kleur die in de hondenwereld vaak wordt gezien als een aandoening – blindheid en doofheid worden geassocieerd met deze huids- en vachtkleur.   

Het is aan jou om te kiezen voor een Pomskymix.  

We hebben je in dit artikel kennis laten maken met de Pomeriaan x Husky. We hebben verteld dat dit dier in de natuur eigenlijk niet zou kunnen bestaan, maar ook dat het dier door deze interessante combinatie wel wat gezonder is geworden. We hebben het ook gehad over hoe je het dier kan helpen om gezond te blijven. Nu is het aan jou de keuze om te gaan voor de Pomsky. Als je ervoor kiest, dan willen we je veel gelukwensen met het nemen van deze schitterende hond.  

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pomsky?

Bekijk dan het Pomsky Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

Maak kennis met de lieve Pomsky mini

De Pomeriaanse Husky, ook wel de Pomsky genoemd of de mini-Husky, is een hele lieve, schattige en aanhankelijke kruising die nog maar recent is ontstaan. Het is een product van de trend om ‘designerhonden’ te creëren – kruisingen tussen allerlei viervoeters...

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

Pomsky grootte: welke afmetingen krijgt deze hond?

De Pomsky is een prachtig dier, een vrij recent geïntroduceerde viervoeter gekruist uit een rasechte Husky uit Siberië en een lieve Pomeriaan. Omdat de eerstgenoemde toch een vrij grote hond is en de laatstgenoemde toch eigenlijk wel heel klein, is het een...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pomsky wilde weten in één compleet e-book!”

Pomsky Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pomsky!

  • Wil je een Pomsky kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pomsky zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pomsky trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pomsky de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pomskies en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pomsky Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pomsky Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pomsky Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload